Risotto ze szparagami i wędzonymi krewetkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Wędzone krewetki to moje niedawne odkrycie. Idealnie pasują do risotto ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 10 sztuk wędzonych krewetek,
    10 sztuk pomidorków koktajlowych,
    1 pęczek zielonych szparagów,
    1 mała cebula,
    1 szklanka ryżu do risotto (arborio),
    3 szklanki gorącego bulionu warzywnego,
    1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
    szczypta kurkumy,
    sól, pieprz do smaku,
    2 łyżki oliwy,
    2 łyżki masła,
    1/2 szklanki startego parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto ze szparagami i wędzonymi krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na głębokiej patelni lub w szerokim garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać surowy ryż i mieszając smażyć przez około 1-2 minuty. Wlać wino i poczekać, aż odparuje alkohol.
  • 2. Dodać szczyptę kurkumy i stopniowo zacząć dodawać gorący bulion. Bulion najlepiej trzymać w garnuszku na maleńkim ogniu, aby nie tracił temperatury. Płyn wlewać po około pół szklanki i gotować ryż bez przykrycia, aż wchłonie większość płynu. Wówczas wlewać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. Czynność powtarzać aż dodamy cały płyn, a ryż będzie ugotowany al dente. Powinno zająć to około 15 minut.
  • 3. W tym czasie przygotować pozostałe składniki. Szparagi umyć, odłamać twarde, białe i grube końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Zielone łodyżki pokroić na plasterki, główki pozostawić w całości. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na pół. Krewetki obrać z pancerzy.
  • 4. Razem z ostatnią porcją bulionu dodać szparagi, sól i pieprz do smaku, rozkręcić mocniej gaz i smażyć całość przez około 2 minuty. Pod koniec, jak ryż wchłonie prawie cały bulion, dodać pomidorki i krewetki. Na samym końcu dodać dwie łyżki zimnego masła. Konsystencja risotto powinna być lekko płynna.
    Risotto wyłożyć na talerze i przed podaniem posypać startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować