Risotto ze szparagami i wędzonymi krewetkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Wędzone krewetki to moje niedawne odkrycie. Idealnie pasują do risotto ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 10 sztuk wędzonych krewetek,
    10 sztuk pomidorków koktajlowych,
    1 pęczek zielonych szparagów,
    1 mała cebula,
    1 szklanka ryżu do risotto (arborio),
    3 szklanki gorącego bulionu warzywnego,
    1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
    szczypta kurkumy,
    sól, pieprz do smaku,
    2 łyżki oliwy,
    2 łyżki masła,
    1/2 szklanki startego parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Risotto ze szparagami i wędzonymi krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, drobno posiekać. Na głębokiej patelni lub w szerokim garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać surowy ryż i mieszając smażyć przez około 1-2 minuty. Wlać wino i poczekać, aż odparuje alkohol.
  • 2. Dodać szczyptę kurkumy i stopniowo zacząć dodawać gorący bulion. Bulion najlepiej trzymać w garnuszku na maleńkim ogniu, aby nie tracił temperatury. Płyn wlewać po około pół szklanki i gotować ryż bez przykrycia, aż wchłonie większość płynu. Wówczas wlewać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. Czynność powtarzać aż dodamy cały płyn, a ryż będzie ugotowany al dente. Powinno zająć to około 15 minut.
  • 3. W tym czasie przygotować pozostałe składniki. Szparagi umyć, odłamać twarde, białe i grube końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Zielone łodyżki pokroić na plasterki, główki pozostawić w całości. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na pół. Krewetki obrać z pancerzy.
  • 4. Razem z ostatnią porcją bulionu dodać szparagi, sól i pieprz do smaku, rozkręcić mocniej gaz i smażyć całość przez około 2 minuty. Pod koniec, jak ryż wchłonie prawie cały bulion, dodać pomidorki i krewetki. Na samym końcu dodać dwie łyżki zimnego masła. Konsystencja risotto powinna być lekko płynna.
    Risotto wyłożyć na talerze i przed podaniem posypać startym parmezanem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować