Risotto ze szparagami i wędzonymi krewetkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obrać, drobno posiekać. Na głębokiej patelni lub w szerokim garnku rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę. Do podsmażonej cebuli dodać surowy ryż i mieszając smażyć przez około 1-2 minuty. Wlać wino i poczekać, aż odparuje alkohol.
2.Dodać szczyptę kurkumy i stopniowo zacząć dodawać gorący bulion. Bulion najlepiej trzymać w garnuszku na maleńkim ogniu, aby nie tracił temperatury. Płyn wlewać po około pół szklanki i gotować ryż bez przykrycia, aż wchłonie większość płynu. Wówczas wlewać kolejną porcję bulionu i gotować jak poprzednio. Czynność powtarzać aż dodamy cały płyn, a ryż będzie ugotowany al dente. Powinno zająć to około 15 minut.
3.W tym czasie przygotować pozostałe składniki. Szparagi umyć, odłamać twarde, białe i grube końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Zielone łodyżki pokroić na plasterki, główki pozostawić w całości. Pomidorki koktajlowe umyć, przekroić na pół. Krewetki obrać z pancerzy.
4.Razem z ostatnią porcją bulionu dodać szparagi, sól i pieprz do smaku, rozkręcić mocniej gaz i smażyć całość przez około 2 minuty. Pod koniec, jak ryż wchłonie prawie cały bulion, dodać pomidorki i krewetki. Na samym końcu dodać dwie łyżki zimnego masła. Konsystencja risotto powinna być lekko płynna.
Risotto wyłożyć na talerze i przed podaniem posypać startym parmezanem.
Komentarze