ja

StaryZeszyt

Liczba przepisów: 119

Obserwujących: 1

 
Wiadomość
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 27.07.2021 19:59 opublikował przepis:

Aromatyczny kurczak pieczony na płasko

Ten sposób przygotowania kurczaka skraca czas jego pieczenia. Wersja z cytryną, czosnkiem, rozmarynem, tymiankiem i szałwią wygląda niesamowicie i jeszcze lepiej smakuje. Idealna na lekki obiad.
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 16.05.2021 19:26 opublikował przepis:

Risotto ze szparagami i wędzonymi krewetkami

Wędzone krewetki to moje niedawne odkrycie. Idealnie pasują do risotto ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi.
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 07.12.2020 16:37 opublikował przepis:

Dyniowa zupa krem

Mocno rozgrzewająca, zdrowa zupa z papryczką chili i imbirem.
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 07.12.2020 16:26 opublikował przepis:

Pierniczki

Są święta, są pierniczki. Lukrowane, polane czekoladą, ozdobione migdałami, orzechami, kolorową posypką lub bez dodatków. Jedno z najbardziej tradycyjnych ciastek w polskiej kuchni, którego nie może zabraknąć podczas świąt Bożego Narodzenia. Samodzielnie upieczone i udekorowane mogą ozdobić świąteczną choinkę lub być miłym upominkiem dla kogoś bliskiego. Jest to przepis, który darzę szczególnym sentymentem. Pochodzi ze starego zeszytu mojej babci i wiąże się z mnóstwem wspomnień. Wspólne wałkowanie ciasta, zastanawianie się którą foremkę teraz wybrać, zapach pieczonych pierników i ukradkowe podjadanie ciasteczek z dużego glinianego garnka, w którym były przechowywane.
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 16.10.2020 19:35 opublikował przepis:

Łosoś z fasolką szparagową

Zestaw fasolka szparagowa, bazylia, pomidory i oliwki jest idealny. Podaję przepis na szybki, zdrowy obiad, pełen sezonowych warzyw.
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 16.10.2020 19:27 opublikował przepis:

Udka kurczaka w żurawinowym sosie

Udka kurczaka, trochę owoców świeżej żurawiny, sok pomarańczowy, czosnek i rozmaryn to wspaniała kompozycja kolorów, smaków i zapachów.
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 16.10.2020 19:05 opublikował przepis:

Pierogi z kaszą pęczak i kurkami

Dla wszystkich wielbicieli pierogów, tradycyjny specjał polskiej kuchni w nowej, jesiennej odsłonie. Farsz do pierogów to połączenie ugotowanej i zmielonej kaszy pęczak, kurek podsmażonych z cebulką i aromatycznego koperku.
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 16.10.2020 18:55 opublikował przepis:

Pasta kurkowa z ricottą

Pasta idealnie pasuje do grzanek i małych kanapek lub jako dodatek np. do pieczonych ziemniaków. Idealnie sprawdzi się też podany na krakersach w formie przystawki.
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 16.10.2020 18:47 opublikował przepis:

Spaghetti z sosem kurkowym

Błyskawiczny i bardzo łatwy do zrobienia makaron z aromatycznym sosem kurkowym na bazie słodkiej śmietanki. Znakomite danie z polędwiczką wieprzową, odrobiną czosnku, cebuli oraz dla podkręcenia smaku zielonym marynowanym pieprzem i natką pietruszki. Sami spróbujcie.

Użytkownik StaryZeszyt w dniu 06.10.2020 12:56 opublikował przepis:

Bułki z dynią

Łatwy przepis na idealne bułki śniadaniowe z dodatkiem dyni i ziaren słonecznika.

To może cię zainteresować