ja

StaryZeszyt

Liczba punktów za aktywność
103
Liczba obserwujących
1

Wyślij wiadomość
Łosoś w serowej panierce
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 10.07.2020 21:40 opublikował przepis :

Łosoś w serowej panierce

Smażony łosoś to doskonała potrawa. Na zewnątrz ma chrupiącą panierkę serową, a wewnątrz jest delikatny. U mnie w rodzinie ten przepis funkcjonuje pod nazwą łosoś w cieście. Zawsze znika błyskawicznie.

Tarta z truskawkami
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 10.07.2020 21:05 opublikował przepis :

Tarta z truskawkami

Tarta z budyniem i galaretką to obowiązkowy deser w sezonie truskawkowym. Jest łatwa w przygotowaniu ale… trzeba trochę poczekać, aż kruchy spód i masa budyniowa przestygną, a galaretka zacznie tężeć. Przygotowanie można podzielić na dwa etapy. Wcześniej upiec kruche ciasto, a następnego dnia przygotować budyń i truskawki z galaretką.

Mango lassi
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 10.07.2020 20:42 opublikował przepis :

Mango lassi

Wywodzący się z kuchni indyjskiej koktajl z mango, jogurtu naturalnego i mleka to pożywne orzeźwienie w upalne dni. Idealne na podwieczorek, zdrowe smoothie dla dzieci i dla dorosłych.

Pasta z łososia
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 10.07.2020 20:32 opublikował przepis :

Pasta z łososia

Pasta z gotowanego na parze lub pieczonego w piekarniku łososia idealnie nadaje się jako dodatek do kanapek. Sprawdzi się również jako dip do imprezowych przekąsek.

Zupa krem z białych szparagów
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 18.05.2020 17:16 opublikował przepis :

Zupa krem z białych szparagów

Wiosną, kiedy trwa sezon na szparagi, warto skusić się na zupę z delikatnych białych szparagów i pasternaku. Pikanterii dodaje kruszonka z hiszpańskiego chorizo i japońskiej panierki panko.

Kasza bulgur z warzywami
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 16.03.2020 16:55 opublikował przepis :

Kasza bulgur z warzywam

Jednogarnkowe kaszotto z czerwoną papryką, selerem naciowym, porem, cebulą i czosnkiem. Proste, szybkie i pyszne.

Pasta z pieczonych buraków i czosnku
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 15.03.2020 15:38 opublikował przepis :

Pasta z pieczonych buraków i czosnku

Tą pyszną warzywną pastę można jeść bez dodatków na białym lub ciemnym pieczywie. Można wykorzystać ją do przygotowania bardziej wykwintnych kanapek np. z rukolą, kozim serem i czarnuszką. Wyśmienicie będzie także smakowała z kiszonym ogórkiem.

Profiterole z serowym ganache
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 25.02.2020 19:02 opublikował przepis :

Profiterole z serowym ganache

Profiterole, czyli niewielkie ptysie upieczone z ciasta parzonego, z kruchym ciastem na wierzchu, które równomiernie przykrywa górę tworząc chrupiącą i słodką kruszonkę, wyglądają niesamowicie. W środku możemy ukryć dowolne nadzienie owocowe: banany z mango, żelowane wiśnie lub jagody, jabłkowy mus z cynamonem. Całość uzupełnia aksamitny krem ubity z białej czekolady połączonej ze śmietanką i serkiem. Ciastka najlepiej smakują schłodzone. To idealny przysmak na wszelkie imprezy - każdy gość po nie chętnie sięgnie. Przygotowanie tego pysznego deseru jest dość czasochłonne, jednak smak wynagradza wszystko.

Czerwone curry z kurczakiem
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 25.02.2020 18:14 opublikował przepis :

Czerwone curry z kurczakiem

Czerwone curry z kurczakiem, cukinią i papryką to danie zdrowe i szybkie, idealne na lekki obiad lub kolację. Dodatkowej pikanterii potrawie dodaje papryczka chili, a łagodności mleczko kokosowe. Curry najlepiej podawać z ryżem ugotowanym na sypko.