ja

StaryZeszyt

Liczba punktów za aktywność
82
Liczba obserwujących
1

Wyślij wiadomość
Sałatka makaronowa z brokułami i ogórkiem
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 27.03.2019 17:23 opublikował przepis :

Sałatka makaronowa z brokułami i ogórkiem

Pyszna, sycąca sałatka na bazie makaronu z dużą ilością warzyw. Zestawienie brokuła, kukurydzy, ogórków konserwowych i pora sprawia, że doskonale sprawdzi się na rodzinnym przyjęciu, pikniku lub jako obiad w pracy.

Kotleciki jaglane z groszkiem
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 05.03.2019 17:08 opublikował przepis :

Kotleciki z kaszy jaglanej i groszku

Najlepiej podawać z sezonowymi surówkami. Do kotlecików doskonale pasuje pikantny sos pomidorowy, pieczarkowy lub z suszonych grzybów.

Dorsz duszony po węgiersku
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 25.02.2019 13:39 opublikował przepis :

Dorsz duszony po węgiersku

O tym, że należy jeść ryby i warzywa wiedzą wszyscy. Duszony dorsz z dużą ilością warzyw, podany na gorąco z brązowym ryżem lub grzankami z pełnoziarnistego chleba tostowego i zieloną sałatą, to propozycja zdrowego obiadu.

Chruściki
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 25.02.2019 13:32 opublikował przepis :

Chruściki

Tłusty Czwartek to szaleństwo przygotowywania pączków, chruścików i faworków. To czas gdy wyciągam stary, poplamiony zeszyt z przepisami mojej babci i wracam do smaków z dzieciństwa… Od lat przygotowuję te pyszności wg starej receptury. Jedyna zmiana jaką wprowadziłam to zamiana smalcu na olej do smażenia tych smakołyków. Przepis podaję w oryginalnym brzmieniu.

Pikantny gulasz z serc drobiowych
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 03.02.2019 15:10 opublikował przepis :

Pikantny gulasz z serc drobiowych

Z sosem na bazie czerwonego wina może być podany nawet na wyjątkową okazję. Do tej potrawy idealnie pasują pikantne marynowane warzywa. Z ryżem lub kaszą albo tylko z kawałkiem chleba smakuje wyśmienicie.

Pasta z kurczakiem i pieczoną papryką
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 28.01.2019 20:19 opublikował przepis :

Pasta z kurczakiem i pieczoną papryką

Nie trzeba nikogo przekonywać, że najsmaczniejsze są te smarowidła, które przygotujemy samodzielnie. Tym razem głównym składnikiem mojej kanapkowej pasty jest delikatne mięso z piersi kurczaka i pieczona czerwona papryka.

Brokuły z sezamem
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 20.01.2019 18:47 opublikował przepis :

Brokuły z sezamem

Brokuły to smaczne i zdrowe warzywa bogate w przeciwutleniacze. Ziarna sezamu są skarbnicą wzmacniającego kości wapnia, którego zawierają więcej niż mleko. Brokuły i sezam razem to samodzielna przekąska lub dodatek do drugich dań.

Tarta z brukselką, gruszką i kozim serem
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 31.12.2018 16:56 opublikował przepis :

Tarta z brukselką, gruszką i kozim serem

Brukselka, najmniejsza kapustka pochodząca z Belgii, pod względem odżywczym należy do ścisłej czołówki wśród warzyw. Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Niestety, nie wszyscy za nią przepadają z uwagi na lekko gorzki smak i nieprzyjemny zapach. Jednak z uwagi na walory zdrowotne warto ją polubić. Jeśli nie jako samodzielne danie, to może zapiekaną z gruszką i kozim serem na cieście francuskim.

Śledzie w oleju z majerankiem
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 27.12.2018 19:38 opublikował przepis :

Śledzie w oleju z majerankiem

Śledzie z cebulką to klasyka. Ja uwielbiam je jeszcze z dodatkiem kiszonego ogórka, szczyptą majeranku i świeżą natką pietruszki.

Bigos świąteczny
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 18.12.2018 18:50 opublikował przepis :

Bigos świąteczny

Bigos jest kompozycją złożoną, o dużej ilości wariantów. W przepisach staropolskiej kuchni istnieje bigos myśliwski, litewski, hultajski i inne. Może być przyrządzany tylko z kiszonej kapusty, kiszonej i świeżej, albo wyłącznie tylko świeżej. Ja najbardziej lubię taki z kapusty mieszanej. Obowiązkowo w wydaniu świątecznym musi się znaleźć sporo różnych mięs: pieczona wieprzowina, wołowina, kawałek kaczki, pokrojona w talarki kiełbasa i boczek wędzony. Do mojej wersji bigosu dodaję również suszone śliwki, jabłka, suszone grzybki. W kapuście lądują również sosy z pieczenia mięsa i wywar z grzybów, czerwone wino, a także koncentrat pomidorowy. Odgrzewany przez dwa, trzy dni z rzędu nabiera “dojrzałego” smaku i aromatu. Najlepiej pomiędzy rozgrzewaniem “przemrozić” go np. zimą wystawiając na balkon. Taki bigos przygotowuję dwa razy w roku: na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Idealny jest też na Sylwestra.