ja

StaryZeszyt

Liczba punktów za aktywność
73
Liczba obserwujących
0

Wyślij wiadomość
Tarta z brukselką, gruszką i kozim serem
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 31.12.2018 16:56 opublikował przepis :

Tarta z brukselką, gruszką i kozim serem

Brukselka, najmniejsza kapustka pochodząca z Belgii, pod względem odżywczym należy do ścisłej czołówki wśród warzyw. Powstała ze skrzyżowania jarmużu i kapusty głowiastej. Niestety, nie wszyscy za nią przepadają z uwagi na lekko gorzki smak i nieprzyjemny zapach. Jednak z uwagi na walory zdrowotne warto ją polubić. Jeśli nie jako samodzielne danie, to może zapiekaną z gruszką i kozim serem na cieście francuskim.

Śledzie w oleju z majerankiem
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 27.12.2018 19:38 opublikował przepis :

Śledzie w oleju z majerankiem

Śledzie z cebulką to klasyka. Ja uwielbiam je jeszcze z dodatkiem kiszonego ogórka, szczyptą majeranku i świeżą natką pietruszki.

Bigos świąteczny
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 18.12.2018 18:50 opublikował przepis :

Bigos świąteczny

Bigos jest kompozycją złożoną, o dużej ilości wariantów. W przepisach staropolskiej kuchni istnieje bigos myśliwski, litewski, hultajski i inne. Może być przyrządzany tylko z kiszonej kapusty, kiszonej i świeżej, albo wyłącznie tylko świeżej. Ja najbardziej lubię taki z kapusty mieszanej. Obowiązkowo w wydaniu świątecznym musi się znaleźć sporo różnych mięs: pieczona wieprzowina, wołowina, kawałek kaczki, pokrojona w talarki kiełbasa i boczek wędzony. Do mojej wersji bigosu dodaję również suszone śliwki, jabłka, suszone grzybki. W kapuście lądują również sosy z pieczenia mięsa i wywar z grzybów, czerwone wino, a także koncentrat pomidorowy. Odgrzewany przez dwa, trzy dni z rzędu nabiera “dojrzałego” smaku i aromatu. Najlepiej pomiędzy rozgrzewaniem “przemrozić” go np. zimą wystawiając na balkon. Taki bigos przygotowuję dwa razy w roku: na Wielkanoc i Boże Narodzenie. Idealny jest też na Sylwestra.

Barszcz Wigilijny
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 18.12.2018 18:41 opublikował przepis :

Barszcz wigilijny

Barszcz czerwony to tradycyjna potrawa kuchni Polskiej. Na Wigilię przygotowuje się wersję postną, której podstawą jest esencjonalny wywar z jarzyn, suszonych grzybów i naturalny kwas buraczany. Tradycyjnym dodatkiem do barszczu są uszka z grzybami. Można też podać barszcz z kruchymi pierożkami lub cebulakami drożdżowymi. Ja najbardziej lubię taki doprawiony czosnkiem, szczyptą majeranku i sokiem z cytryny. Moja druga połówka wybiera wersję bardziej pikantną i “dosmacza” sobie jeszcze odrobiną mielonego pieprzu.

Kotlety schabowe w sezamowej panierce
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 12.12.2018 17:32 opublikował przepis :

Kotlety schabowe w sezamowej panierce

Pomysł na kotlety, których panierka jest przygotowana z lekkim urozmaiceniem. Mąka, jajko i… bułka tarta wymieszana z sezamem. Kotlety w takiej panierce mają na pewno ciekawszy smak niż tradycyjne.

Kwas buraczany
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 10.12.2018 18:11 opublikował przepis :

Kwas buraczany

Kiszenie buraków jest bardzo proste i łatwe. Otrzymany w ten sposób zakwas powinien być gęsty, oleisty, ciemnoczerwonej barwy o kwaśno-słodkawym smaku. Barszcz wigilijny przygotowany na naturalnym kwasie buraczanym nie będzie miał sobie równych.

Cebulaki drożdżowe
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 10.12.2018 18:06 opublikował przepis :

Cebulaki drożdżowe

Barszcz czerwony z pasztecikiem, barszcz czerwony z uszkami… Proponuję małą odmianę i namawiam do spróbowania barszczu czerwonego z pieczonymi cebulakami drożdżowymi. Podawane na zimno lub gorące są idealne nie tylko do tradycyjnego czerwonego barszczu lub bulionu, mogą stanowić również samodzielna przekąskę.

Zrazy po włosku
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 02.12.2018 16:34 opublikował przepis :

Zrazy po włosku w sosie pomidorowym

Zrazy, czyli po włosku involtini, zawijane z pesto, mozzarellą i suszonymi pomidorami. Zdecydowanie smaki kojarzące się ze słoneczną Italią. Najlepiej podawać z makaronem wstążki udekorowane świeżymi listkami bazylii.

Skrzydełka kurczaka
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 01.12.2018 16:34 opublikował przepis :

Skrzydełka kurczaka z indyjską nutą

Skrzydełka kurczaka to niedrogi składnik wielu potraw. Ich przygotowanie nie wymaga dużych umiejętności kucharskich. Tym razem duszone z curry, przyprawą garam masala, jabłkami, dużą ilością cebuli i bananami nabierają orientalnego smaku. Podane z ryżem tworzą fantastyczne, a zarazem rozgrzewające danie – idealne na obiad lub kolację.