ja

StaryZeszyt

Liczba punktów za aktywność
117
Liczba obserwujących
1

Wyślij wiadomość
Dyniowa zupa krem
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 07.12.2020 16:37 opublikował przepis :

Dyniowa zupa krem

Mocno rozgrzewająca, zdrowa zupa z papryczką chili i imbirem.

Pierniczki
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 07.12.2020 16:26 opublikował przepis :

Pierniczki

Są święta, są pierniczki. Lukrowane, polane czekoladą, ozdobione migdałami, orzechami, kolorową posypką lub bez dodatków. Jedno z najbardziej tradycyjnych ciastek w polskiej kuchni, którego nie może zabraknąć podczas świąt Bożego Narodzenia. Samodzielnie upieczone i udekorowane mogą ozdobić świąteczną choinkę lub być miłym upominkiem dla kogoś bliskiego. Jest to przepis, który darzę szczególnym sentymentem. Pochodzi ze starego zeszytu mojej babci i wiąże się z mnóstwem wspomnień. Wspólne wałkowanie ciasta, zastanawianie się którą foremkę teraz wybrać, zapach pieczonych pierników i ukradkowe podjadanie ciasteczek z dużego glinianego garnka, w którym były przechowywane.

Łosoś z fasolką szparagową
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 16.10.2020 19:35 opublikował przepis :

Łosoś z fasolką szparagową

Zestaw fasolka szparagowa, bazylia, pomidory i oliwki jest idealny. Podaję przepis na szybki, zdrowy obiad, pełen sezonowych warzyw.

Udka kurczaka w żurawinowym sosie
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 16.10.2020 19:27 opublikował przepis :

Udka kurczaka w żurawinowym sosie

Udka kurczaka, trochę owoców świeżej żurawiny, sok pomarańczowy, czosnek i rozmaryn to wspaniała kompozycja kolorów, smaków i zapachów.

Pierogi z kaszą pęczak i kurkami
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 16.10.2020 19:05 opublikował przepis :

Pierogi z kaszą pęczak i kurkami

Dla wszystkich wielbicieli pierogów, tradycyjny specjał polskiej kuchni w nowej, jesiennej odsłonie. Farsz do pierogów to połączenie ugotowanej i zmielonej kaszy pęczak, kurek podsmażonych z cebulką i aromatycznego koperku.

Pasta kurkowa z ricottą
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 16.10.2020 18:55 opublikował przepis :

Pasta kurkowa z ricottą

Pasta idealnie pasuje do grzanek i małych kanapek lub jako dodatek np. do pieczonych ziemniaków. Idealnie sprawdzi się też podany na krakersach w formie przystawki.

Spaghetti z sosem kurkowym
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 16.10.2020 18:47 opublikował przepis :

Spaghetti z sosem kurkowym

Błyskawiczny i bardzo łatwy do zrobienia makaron z aromatycznym sosem kurkowym na bazie słodkiej śmietanki. Znakomite danie z polędwiczką wieprzową, odrobiną czosnku, cebuli oraz dla podkręcenia smaku zielonym marynowanym pieprzem i natką pietruszki. Sami spróbujcie.

Bułki z dynią
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 06.10.2020 12:56 opublikował przepis :

Bułki z dynią

Łatwy przepis na idealne bułki śniadaniowe z dodatkiem dyni i ziaren słonecznika.

Gnocchi w sosie pomidorowo-kurkowym
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 06.10.2020 12:49 opublikował przepis :

Gnocchi w sosie pomidorowo-kurkowym

Czyli kopytka alla Italiana z ziemniaków gotowanych w mundurkach.Typowe dla polskiej kuchni kopytka są bardzo podobne do klusek z ciasta ziemniaczanego w kuchni włoskiej. Są trochę mniejsze, inaczej uformowane i po ugotowaniu moim zdaniem, znacznie bardziej miękkie. Najczęściej podaje się je z różnego rodzaju sosami.

Tarta z figami i kozim serem
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 31.07.2020 18:15 opublikował przepis :

Tarta z figami i kozim serem

Figi, tymianek i kozi ser to idealne połączenie na spodzie z ciasta francuskiego. Uwielbiam ten smak tarty. Wszystkie składniki doskonale komponują się ze sobą w masie śmietanowo- jajecznej. Tarta jest lekka, a zarazem wykwintna. Możemy ją podać zarówno na obiad, jak i na kolację z lampką wina. Dużą oszczędnością czasu jest wykorzystanie w tym przepisie gotowego ciasta francuskiego.