ja

StaryZeszyt

Liczba punktów za aktywność
48
Liczba obserwujących
0

Wyślij wiadomość
Pikantna zupa dyniowa z krewetkami
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 29.11.2017 15:58 opublikował przepis :

Pikantna zupa dyniowa z krewetkami

Zupa krem z dyni i czerwonej papryki. Gęstości dodają jej świeże, pokrojone w kostkę pomidory oraz krewetki. Lekko pikantna sama w sobie. Warto dodatkowo postawić na stole płatki chilli, aby każdy sam, według własnego uznania mógł podkręcić sobie jeszcze ostrość potrawy. Jako dodatek do zupy polecam osobno ugotowany czerwony ryż. Wtedy talerz takiej zupy wystarczy na cały obiad.

Sos z suszonych grzybów
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 26.11.2017 18:11 opublikował przepis :

Sos z suszonych grzybów

Jest wyśmienitym dodatkiem do większości potraw z kasz, różnego rodzaju klusek i dań mięsnych.

kotleciki z kaszy gryczanej
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 26.11.2017 18:03 opublikował przepis :

Pikantne kotleciki z kaszy gryczanej

Wyjątkowe kotleciki z kaszy gryczanej. Charakteryzują się intensywnym smakiem, z czosnkiem i dużą ilością natki pietruszki. W takiej formie kasza gryczana może skusić również tych, którzy za nią nie przepadają. Najlepiej smakują z sosem grzybowym lub pomidorowym i surówką z kiszonej kapusty.

Ciasto dyniowo-migdałowe
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 19.11.2017 16:33 opublikował przepis :

Ciasto dyniowo-migdałowe

Lekkie, wilgotne ciasto dyniowe. Pełne witamin i aromatu mielonych migdałów, podane z bitą śmietaną, będzie idealnym dodatkiem do kawy na jesienne popołudnie.

Morszczuk w sosie cytrynowym
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 14.11.2017 18:34 opublikował przepis :

Potrawka z morszczuka

Jeśli nie lubimy zapachu smażonej ryby w swoim mieszkaniu, to polecam wersję gotowaną w aromatycznym sosie cytrynowym z dodatkiem białego wytrawnego wina oraz dużą ilością natki pietruszki. Tak przygotowaną rybę najlepiej podawać z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko i sezonowych surówek.

Zupa krem z selera
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 09.11.2017 16:40 opublikował przepis :

Zupa selerowa

Gęsta zupa krem z selera korzeniowego i ziemniaków, podana na gorąco z dodatkiem grzanek z pszennej bułki i łyżką tartego żółtego sera. Doskonała o każdej porze roku.

Placki z dyni
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 08.11.2017 16:07 opublikował przepis :

Dyniowe racuchy

Placuszki z tartej na grubych oczkach dyni gotowe w zaledwie 30 minut. Moim zdaniem najlepiej smakują z dżemem borówkowym lub kwaśną śmietaną i cukrem.

Puree dyniowo-ziemniaczane zapiekane z serami
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 07.11.2017 16:54 opublikował przepis :

Dynia zapiekana z ziemniakami

Puree dyniowo-ziemniaczane zapiekane w małych żaroodpornych kokilkach. Słony ser feta oraz dodatek w postaci ostrego startego sera żółtego dodają wyrazistości tej potrawie.

Zapiekanka gryczana z kurkami
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 19.10.2017 20:03 opublikował przepis :

Zapiekanka gryczana z kurkami

Kasza gryczana nie musi być podawana tylko na sypko. Można z niej też przygotować pyszną zapiekankę z serem pleśniowym, fetą i kurkami.