ja

StaryZeszyt

Liczba punktów za aktywność
91
Liczba obserwujących
1

Wyślij wiadomość
Szakszuka z czerwoną fasolą
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 01.12.2019 12:13 opublikował przepis :

Szakszuka z czerwoną fasolą

Szakszuka, czyli jajka w ostrym, gęstym sosie pomidorowym, w końcu zagościła także u mnie w śniadaniowym menu na weekend. Moja wersja jest z czerwoną fasolą, papryką i cukinią. Daje solidną dawkę energii na cały dzień.

Mini tarty z ciasta francuskiego ze szpinakiem
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 05.11.2019 16:11 opublikował przepis :

Mini tarty z ciasta francuskiego ze szpinakiem

Lubię w lodówce mieć gotowe ciasto francuskie. Tak na wszelki wypadek, gdyby naszła mnie ochota na coś “fajnego” do przegryzienia, albo pojawili się niespodziewani goście. W kilka chwil możemy wyczarować z niego prostą w formie, atrakcyjną wizualnie i smaczną przekąskę. Tym razem z tego wspaniałego wynalazku powstały małe tarty wypełnione masą ze szpinaku zmieszanego z serem feta. Ta prosta przekąska zaskoczy niejednego z naszych przyjaciół. Podanie jej na sałatce z rukoli z miodowym sosem winegret podniesie jej wartości smakowe, uzupełniając przekąskę o niezbędne witaminy. Czas potrzebny na wykonanie tej prostej potrawy to raptem tylko kilkanaście minut, oczywiście bez czasu pieczenia.

Pieczony camembert
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 03.11.2019 16:40 opublikował przepis :

Pieczony camembert

Czasem siła tkwi w prostocie. Jeśli nie macie czasu na przygotowanie czegoś wykwintnego na kolację, to pieczony ser camembert z dodatkiem dżemu żurawinowego i owoców będzie idealny. Jego przygotowanie nie wymaga żadnych umiejętności kulinarnych. Podawany zaraz po upieczeniu z grzankami to zdecydowanie najszybsze serowe fondue.

Pomidorowa pierś z indyka
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 03.11.2019 16:18 opublikował przepis :

Pomidorowa pierś z indyka

Pomidory suszone, pomidory pieczone… do wyboru, do koloru i to dosłownie. Ja wykorzystałam pomidory żółte, malinowe i gałązkowe. Tak naprawdę jakichkolwiek byśmy nie użyli, potrawa będzie pyszna. Smak i zapach podkręca pieczony w całości czosnek. Po upieczeniu jest mięciutki i delikatny, można nim posmarować kawałki indyka albo pieczywa. Przygotowanie takiej rolady wymaga trochę zachodu. Trzeba pierś nafaszerować, poczekać aż zmarnuje się w ziołach i oliwie, a potem upiecze. Zapewniam, że naprawdę warto się skusić na ten przepis. Potrawę można podawać z pieczywem (idealna będzie ciabatta), ziemniaczkami, ryżem albo bez dodatków.

Cukiniowe tagliatelle z kurczakiem
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 03.11.2019 16:11 opublikował przepis :

Cukiniowe tagliatelle z kurczakiem

Makaron warzywny z kurczakiem to ostatnio mój kompromis pomiędzy “lubię mięso”, “ograniczmy mięso” oraz “nie mogę jeść glutenu”. Delikatna cukinia, pomidorki koktajlowe i pierś z kurczaka to pyszne połączenie, idealne na szybki obiad dla zabieganych o każdej porze roku.

Ragout z kiszoną kapustą
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 03.11.2019 15:59 opublikował przepis :

Ragout z kiszoną kapustą

Jesienią i zimą chętnie sięgam po przepisy na jednogarnkowe, rozgrzewające dania. Na obiad w chłodniejsze dni polecam sprawdzony przepis na proste ragout z mięsa wieprzowego i kiszonej kapusty, z dodatkiem kwaśnej śmietany. To może być dla niektórych zaskakujące połączenie. Ci, którzy boją się zaryzykować, mogą pominąć ostatni składnik. Ja jednak uwielbiam ten zestaw, dodatkowo wzbogacony smakiem i aromatem kminku. Przygotowanie takiego dania nie wymaga wiele pracy, a efektem jest potrawa, która doskonale rozgrzeje i zaspokoi największy głód. Warto pamiętać, że kiszona kapusta zawiera dużo witaminy C i korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy, co jest bardzo istotne w czasie, gdy często się przeziębiamy.

Sernik z truskawkami i galaretką
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 19.05.2019 10:17 opublikował przepis :

Sernik z truskawkową nutą

Chociaż truskawki smakują najlepiej zerwane prosto z krzaczka, to jednak wszyscy je uwielbiamy jako dodatek do lodów, naleśników, koktajli. Nie wyobrażam sobie sezonu truskawkowego bez ciast z ich dodatkiem, np. drożdżówki albo sernika na zimno. Tym razem dla odmiany proponuję tradycyjny, pieczony sernik z górą pełną tych owoców i galaretką. Spód przygotowany jest z pokruszonych herbatników, masa serowa pachnie pomarańczą, a na wierzchu truskawki. Tak przygotowane ciasto, dobrze schłodzone w lodówce przed podaniem jest idealną propozycją na wiosenną lub letnią imprezę.

Użytkownik StaryZeszyt w dniu 12.05.2019 15:33 opublikował przepis :

Chłodnik z botwinką

Należy do kanonu polskich dań na upalne dni. Kusi smakiem, barwą i przynosi orzeźwienie. Kiedyś robiłam go na bazie zsiadłego mleka … Obecnie, gdy takie mleko dla mnie dostępne jest tylko w sklepie, chłodnik przygotowuję z maślanki zmieszanej z jogurtem greckim. Do tego duża ilość aromatycznego koperku, szczypiorku, świeży ogórek i rzodkiewki. Obowiązkowo podaję z jajkiem ugotowanym na twardo, pokrojonym w ćwiartki.

Algierskie ciasteczka cynamonowe
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 12.05.2019 15:26 opublikował przepis :

Algierskie ciasteczka cynamonowe

Idealnie kruche, z orzechową nutą, pachnące cynamonem. Ich wykonanie nie zajmuje wiele czasu i jest naprawdę proste. Do ich przygotowania można użyć ulubionych orzechów. Ja najbardziej lubię migdały, są najdelikatniejsze w smaku. Ciasteczka zamknięte w słoiku można przechowywać przez 2-3 tygodnie. O ile oczywiście nie zostaną wcześniej zjedzone…

Sałatka makaronowa z brokułami i ogórkiem
Użytkownik StaryZeszyt w dniu 27.03.2019 17:23 opublikował przepis :

Sałatka makaronowa z brokułami i ogórkiem

Pyszna, sycąca sałatka na bazie makaronu z dużą ilością warzyw. Zestawienie brokuła, kukurydzy, ogórków konserwowych i pora sprawia, że doskonale sprawdzi się na rodzinnym przyjęciu, pikniku lub jako obiad w pracy.