Pierniczki

  • wyświetlono: 223 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Są święta, są pierniczki. Lukrowane, polane czekoladą, ozdobione migdałami, orzechami, kolorową posypką lub bez dodatków. Jedno z najbardziej tradycyjnych ciastek w polskiej kuchni, którego nie może zabraknąć podczas świąt Bożego Narodzenia. Samodzielnie upieczone i udekorowane mogą ozdobić świąteczną choinkę lub być miłym upominkiem dla kogoś bliskiego. Jest to przepis, który darzę szczególnym sentymentem. Pochodzi ze starego zeszytu mojej babci i wiąże się z mnóstwem wspomnień. Wspólne wałkowanie ciasta, zastanawianie się którą foremkę teraz wybrać, zapach pieczonych pierników i ukradkowe podjadanie ciasteczek z dużego glinianego garnka, w którym były przechowywane.

ja
  • 1 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

0,5 kg mąki wrocławskiej,
25 dag miodu naturalnego (może być sztuczny),
10 dag cukru,
10 dag tłuszczu (masło, margaryna lub smalec)
2 łyżeczki przypraw piernikowych,
1 łyżeczka kakao,
1 jajko,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
0,5 łyżeczki sody,
6 łyżek płynu (kawa lub woda).

Na karmel
1 łyżka cukru,
1 łyżka wody.

Sposób przygotowania przepisu:

Pierniczki

  • 1. W małym rondelku lub patelni z grubym dnem przygotować karmel. Wrzucić łyżkę cukru i wodę, podgrzewać aż otrzymany syrop cukrowy zmieni kolor na złotobrązowy, trwa to kilka minut.
  • 2. Ściągnąć garnek/patelnię z ognia, dodać gorący płyn, tłuszcz, cukier, miód, przyprawy, kakao. Podgrzewać aż składniki się rozpuszczą. Masę należy przestudzić, przelać do dużej miski lub najlepiej makutry, wbić jajko. Do osobnej miski przesiać mąkę i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia i sodą. Stopniowo dodawać do masy w makutrze mieszając mikserem. Otrzymane ciasto będzie lekko kleiste.
  • 3. Na stolnicy podsypanej mąką wałkować porcje ciasta na grubość około 3 mm. Wycinać ciasteczka. Układać na blasze do pieczenia, zachowując odstępy. Ciasteczka podczas pieczenia urosną.
  • 4. Każdą porcję piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 7-8 minut. Ściągać zaraz po upieczeniu i zostawić do ostygnięcia.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

karmelmiódWigiliapiernikikakaoboże narodzenietradycjaprzyprawa piernikowaStary Zeszyt

Komentarze

Podobne przepisy

Pierniczki Katarzynki

Dodane przez: panna_migotka

Pierniczki Katarzynki

Pierniczki mięciutkie jak puch....

Pierniczki Babuni

Dodane przez: iga1818

Pierniczki Babuni

Przepis na tradycyjne pierniczki...

Pierniczki świąteczne

Dodane przez: ewaeu

Pierniczki świąteczne

Pierniczki świąteczne zawsze zaczynam...

Przepis na świąteczne pierniczki - proste i szybkie w przygotowaniu

Dodane przez: Annie_Ka

Świąteczne pierniczki

Oto mój sprawdzony przepis na pierniczki....

Pierniczki świąteczne

Dodane przez: JOANNA 55a

Pierniczki świąteczne

Przepis na te pyszne pierniczki...

pierniczki

Dodane przez: elapolo

Szybkie pierniczki

Jeśli zabrakło nam czasu wcześniej,...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE