Ciasto KRÓLEWSKIE

  • wyświetlono: 1501 |
  • dodany do książki kucharskiej: 13 |
  • polecenia: 0

Wspaniałe ciasto o miodowym aromacie. Pięknie pachnie i najlepiej smakuje jesienną porą. Nie może go również zabraknąć podczas Świąt Bożego Narodzenia.

Marta Ryżek-Kalkowska
  • 26 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Warstwa miodowa:
2-3 łyżki miodu
1 szklanka cukru pudru
1 kostka 250g margaryny
3 szklanki mąki
3 jajka
2 łyżeczki sody

Krem:
3 szklanki mleka
3 czubate łyżki mąki kartoflanki
2 czubate łyżki mąki krupczatki
1 szklanka cukru
3łyżki kawy rozpuszczalnej
2 kostki margaryny (500g)

Biszkopt z 4 jajek:
4 jajka,
3 łyżki mąki pszennej,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
1płaska łyżeczka proszku do pieczenia
0,5 szklanki cukru
1 łyżka oleju

Wszystkie ciasta pieczemy na blaszce o tym samym wymiarze np.36cm/25cm.

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto KRÓLEWSKIE

  • biszkopt1. Biszkopt:Żółtka oddziel od białek i ubij białka na sztywną pianę. Do ubitej piany dodaj cukier a następnie żółtka i miksuj do uzyskania gładkiej masy. Dodaj olej oraz mąki z proszkiem przesiej przez sitko i delikatnie wymieszaj łyżką.Ciasto wyłóż na blachę wyłożoną papierem i upiecz w 160 st.C około 30 min.
  • Miód2. Warstwa miodowa: Margarynę ,miód i cukier puder rozpuszczamy w garnku, ale nie gotujemy. Studzimy. Dodajemy jajka, mąkę, sodę i mieszamy w garnku mikserem na jednolita masę.
    Masę miodową dzielimy na dwie części i wykładamy na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia.
    Pieczemy 10 minut w 180 stopniach do wyrośnięcia i uzyskania złotego koloru (czasem potrzeba 15 minut-zależy to od piekarnika)
  • Krem-budyń3. Krem: zagotuj 2 szklanki mleka z cukrem i rozpuszczalną kawą. W 1 szklance rozpuszczamy dwa rodzaje mąki i wlewamy do gotującego mleka. Mieszamy do zgęstnienia uważając aby budyń się nie przypalił. Studzimy przykrywając folią aby nie mieć skorupki na budyniu.
    Po wystudzeniu dodawaj po jednej łyżce budyniu do miękkiej margaryny i miksuj na puch.
  • Ciasto4. Złożenie: Podziel krem na 2 równe miseczki i z każdej miseczki odłóż po 1 dużej łyżce,aby mieć krem na wierzch tylko do przesmarowania.
    Na spód blachy kładziemy ciasto miodowe na to 1 porcję kremu. Następnie kładziemy biszkopt kolejną porcję kremu i na krem ciasto miodowe, które kładziemy odwrotnie tak aby spód ciasta był na górze -po to aby nasze ciasto było równe i gładkie na wierzchu. Dociskamy,aby warstwy się nam skleiły. Pozostałe dwie łyżki kremu smarujemy na wierzchu i smarujemy wierzch. Posypujemy kawą mieloną lub kakaem.

Porady

Wierzch można posypać posiekanymi orzechami. Ja akurat posypałam kawą, bo tak lubimy. W okresie świątecznym zawsze posypuje orzechami. Spody miodowe można skropić woda z miodem lub alkoholem aby szybciej zmiękły, bo to ciasto należy wykonac co najmniej 2 dni przed podaniem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

w_kilka_chwilslodkie_zyciezdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babcimama_mnie_nauczylabiszkoptkremurodzinymiódWigiliakawakomuniaboże narodzenieciasto na niedzielęciasto do kawyMiodownikrocznicachrzestimieninyświęta bożego narodzeniaciasto na świętaplacek królewskikrólewskimiodowe ciastoprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Placek królewski

Dodane przez: Katarzyna Janeczko

Placek królewski

Miodowe placki przekładane masą...

sernik królewski

Dodane przez: duszek

SERNIK KRÓLEWSKI

Sernik królewski należy do jednego...

karpatka krolewska

Dodane przez: klementynka

karpatka królewska

W mojej rodzinie karpatka to ulubione...

sernik

Dodane przez: Babcia Tereska

SERNIK KRÓLEWSKI

Bardzo pyszny sernik z ciemnym...

szarlotka królewska

Dodane przez: bienpyt

Szarlotka królewska

Moja rodzina uwielbia ciasta z...

Szarlotka Królewska

Dodane przez: truskaweczka_x

Szarlotka Królewska

To ciasto zasmakuje każdemu. Jest...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE