Placek królewski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na ciasto zagnieść i podzielić na 3 części. Każdą osobno wyłożyć na blasze i upiec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni ok 15 minut jeden. Wystudzić.
2.Mleko, cukier, cukier waniliowy doprowadzić do wrzenia. Do gotującego się mleka dodać kaszę, dokładni i ciągle mieszając by nie powstały grudki. Gotować dotąd aż kasza zgęstnieje i pojawią się ''pękające pęcherzyki''. Odstawić do wystygnięcia. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, dodając stopniowo ugotowaną kaszę. Ucierać aż powstanie jednolita masa. Podzielić na dwie części.
3.Przekładanie- 1/placek, powidła śliwkowe, jedna część masy 2/placek, powidła, druga część masy 3/placek, polewa. Wierzch posypać mielonymi orzechami
4.Polewa- składniki na polewę rozpuścić w rondelku i na małym ogniu gotować aż zacznie ''odstawać od garnka'' gorącą polewać placki. Wierzch ciasta posypać mielonymi orzechami. Chłodzić w lodówce.
Komentarze