Ciasto królewskie

  • wyświetlono: 5842 |
  • dodany do książki kucharskiej: 18 |
  • polecenia: 0

Polecam ciasto jest pyszne. Zamiast zwykłego miodu dodałam sztuczny tańszy zamiennik, a smak ten sam.

Marica738
  • 120min

Składniki

Składniki : blacha 24x36 cm


Placek miodowy

20 dag cukru
20 dag margaryny
80 ml sztucznego miodu
3 jajka M
42 dag mąki pszennej
1,5 g sody ( około 1,5 łyżeczki)

Blat kakaowy

3 jajka
1/2 szklanka mąki pszennej
1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru kryształu
1/2 łyżki octu
1 łyżka kakao

budyń

0,5 L mleka
10 dag cukru
3,5 dag mąki pszennej
3,5 dag mąki ziemniaczanej
30 dag masła

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto królewskie

  • 1. Placek miodowy

    Wszystkie składniki wyrobić w robocie lekko zagnieść ręcznie, podzielić na 2 porcje, rozwałkować i przełożyć na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w 180 C.
  • 2. Blat kakaowy

    Z podanego przepisu pieczemy biszkopt zastępując łyżkę mąki pszennej łyżką kakao.
    Ubijamy piane z białek, pod koniec dodajemy cukier i ubijamy, aż piana będzie sztywna i lśniąca.
    Żółtka mieszamy z octem i proszkiem do pieczenia ( głęboka miseczka bo żółtka rosną )
    Do ubitej piany dodajemy żółtka, następnie przesianą mąkę i delikatnie łączymy.
    Wylewamy na formę i tu bardzo ważne papier do pieczenia kładziemy tylko na dno formy nie musimy smarować tłuszczem i nie wolno smarować boków formy.
    Pieczemy ok. 15 minut do tzw. suchego patyczka w 180 C.
    Po upieczeniu upuszczamy w formie ok. 30 - 40 cm na blat i wstawiamy do piekarnika i studzimy przy uchylonych drzwiczkach.
  • 3. Budyń

    Gotujemy dopiero gdy mamy wystudzone wszystkie blaty ciasta. Większą połowę mleka gotujemy wraz z cukrem, w pozostałym rozrabiamy mąkę, wlewamy przez sitko do gotującego się mleka, gotujemy gęsty budyń. Masło kroimy na kostkę, wrzucamy do gorącego budyniu i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
    Połowę gorącego budyniu wylewamy na placek miodowy, układamy na nim blat kakaowy i resztę budyniu, placek miodowy, polewa. Najlepszy następnego dnia, gdy masa dobrze się zetnie.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zycie

Komentarze

Podobne przepisy

Jabłecznik królewski

Dodane przez: ania0704

Jabłecznik królewski

Jest to przepis, który przekazała...

Placek królewski

Dodane przez: rzelkazag

Placek królewski

Ciasto robiła moja mama na niedzielny...

sernik królewski

Dodane przez: izaa_a

sernik królewski

łatwy i smaczny sernik, chyba każdy...

image-02xb65b

Dodane przez: paulette17

Karpatka królewska

Pyszna karpatka z podwójnym kremem-...

Makowiec królewski (ucierany)

Dodane przez: joanna30

Makowiec królewski (ucierany)

Ciasto, z którym kojarzą mi się...

Sernik krolewski

Dodane przez: rene70

Sernik Królewski

Jeden z najstarszych przepisów...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE