Miodownik (placek królewski)

  • wyświetlono: 7277 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Ciasto według przepisu mojej mamy – może dlatego mój mąż je uwielbia, wkupuje się nim w jego łaski ;). Jest pyszne i w zasadzie łatwe do przygotowania. Placek najlepiej zostawić na noc w chłodnym miejscu. Wtedy twarde, kruche blaty zmiękną od masy i całe ciasto będzie miękkie i rozpływające się w ustach.

AnetaJ
  • 1min
  • Łatwy

Składniki

Ciasto:
½ kg mąki
pół szklanki cukru
½ kostki margaryny
1 łyżeczka sody
2 łyżki miodu
2 jajka
3-4 łyżki śmietany

Masa:
½ l mleka
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
5 łyżek grysiku
1 kostka masła (może być ½ kostki masła i ½ kostki margaryny)
Polewa
Pół kostki margaryny
4 łyżki cukru
4 łyżki kakao
4 łyżki mleka

Oraz:
1 słoiczek powidła ze śliwek (lub innego ulubionego)
Ozdoby cukrowe (opcjonalnie, mogą być mielone orzechy, wiórki kokosowe itp)

Sposób przygotowania przepisu:

Miodownik (placek królewski)

  • 1. Połączyć wszystkie składniki na ciasto i zagnieść szybko na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować cienko na rozmiar blaszki (ja używam blaszki o wymiarach 35x 20). Rozwałkowane ciasto przełożyć, każdą część osobno, na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec po kolei w piekarniku nagrzanym do temp 180'C przez około 15-20 minut. W tym czasie ciasto powinno ładnie zbrązowieć. Upieczone placki odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Mleko, cukier i cukier waniliowy połączyć ze sobą i doprowadzić do wrzenia. Dodać grysik i zagotować, dokładnie mieszając tak, aby nie powstały grudki. Kaszę gotować do momentu aż zgęstnieje, a na wierzchni pojawią się powietrzne pęcherzyki. Ugotowaną kaszę odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Masło wyciągnąć z lodówki przynajmniej na trzy godziny przed ucieraniem masy. W makutrze utrzeć masło, dodając po łyżce ugotowanego wcześniej, zimnego, grysiku. Na koniec ucierać chwilę, aż masa stanie się jednolita i pulchna.
  • 4. Jedno z trzech upieczonych i ostygniętych ciast posmarować połową powidła śliwkowego. Na powidło nałożyć połowę masy grysikowej i przykryć drugim plackiem. Czynność powtórzyć. Na koniec przykryć trzecim ciastem.
  • 5. Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepła polewą i dowolnie udekorować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

słodkie życieMama mnie nauczyłakasza mannadżemboże narodzeniemasa grysikowaMiodownikpowidłoprosty przepisKRÓLEWIECplacek królewskiplacek przekładany

Komentarze

Podobne przepisy

JABŁECZNIK  KRÓLEWSKI

Dodane przez: Mariola123

JABŁECZNIK KRÓLEWSKI

Jabłecznik królewski jest tak pyszny...

Delikatny miodownik.

Dodane przez: BABECZKA 35

Delikatny miodownik.

Pyszny,świąteczny miodownik.

Makowiec królewski

Dodane przez: PatiGotuje

Makowiec królewski

Ten placek to prawdziwa kwintesencja...

sernik królewski

Dodane przez: izaa_a

sernik królewski

łatwy i smaczny sernik, chyba każdy...

sernik królewski

Dodane przez: tasty-and-fit

sernik królewski

Sernik królewski to zdecydowanie...

miodownik toffie

Dodane przez: klementynka

miodownik toffi

Ciasto dla amatorów bardziej słodkich...

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.