REKLAMA

Miodownik (placek królewski)

wyświetlono: 10745 | dodany do książki kucharskiej: 8 | polecenia: 0

Ciasto według przepisu mojej mamy – może dlatego mój mąż je uwielbia, wkupuje się nim w jego łaski ;). Jest pyszne i w zasadzie łatwe do przygotowania. Placek najlepiej zostawić na noc w chłodnym miejscu. Wtedy twarde, kruche blaty zmiękną od masy i całe ciasto będzie miękkie i rozpływające się w ustach.

opublikowany: 08.11.2019
Udostępnij Pinterest
  • 1 min
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    ½ kg mąki
    pół szklanki cukru
    ½ kostki margaryny
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki miodu
    2 jajka
    3-4 łyżki śmietany

    Masa:
    ½ l mleka
    3 łyżki cukru
    1 opakowanie cukru waniliowego
    5 łyżek grysiku
    1 kostka masła (może być ½ kostki masła i ½ kostki margaryny)
    Polewa
    Pół kostki margaryny
    4 łyżki cukru
    4 łyżki kakao
    4 łyżki mleka

    Oraz:
    1 słoiczek powidła ze śliwek (lub innego ulubionego)
    Ozdoby cukrowe (opcjonalnie, mogą być mielone orzechy, wiórki kokosowe itp)
Ocena:

(średnia 4.5 z 177 głosów)

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. Połączyć wszystkie składniki na ciasto i zagnieść szybko na jednolitą masę. Ciasto podzielić na 3 części. Rozwałkować cienko na rozmiar blaszki (ja używam blaszki o wymiarach 35x 20). Rozwałkowane ciasto przełożyć, każdą część osobno, na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Piec po kolei w piekarniku nagrzanym do temp 180'C przez około 15-20 minut. W tym czasie ciasto powinno ładnie zbrązowieć. Upieczone placki odstawić do ostygnięcia.
  • 2. Mleko, cukier i cukier waniliowy połączyć ze sobą i doprowadzić do wrzenia. Dodać grysik i zagotować, dokładnie mieszając tak, aby nie powstały grudki. Kaszę gotować do momentu aż zgęstnieje, a na wierzchni pojawią się powietrzne pęcherzyki. Ugotowaną kaszę odstawić do ostygnięcia.
  • 3. Masło wyciągnąć z lodówki przynajmniej na trzy godziny przed ucieraniem masy. W makutrze utrzeć masło, dodając po łyżce ugotowanego wcześniej, zimnego, grysiku. Na koniec ucierać chwilę, aż masa stanie się jednolita i pulchna.
  • 4. Jedno z trzech upieczonych i ostygniętych ciast posmarować połową powidła śliwkowego. Na powidło nałożyć połowę masy grysikowej i przykryć drugim plackiem. Czynność powtórzyć. Na koniec przykryć trzecim ciastem.
  • 5. Na koniec przygotować polewę czekoladową – wszystkie składniki polewy podgrzać, ale nie zagotować, mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto polać ciepła polewą i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: 2milutka IMG_20190918_121058

Królewski miodownik

Pyszne miodowe ciasto z warstwą biszkoptu przełożone masą budyniową idealne na świąteczny stół...

kategoria: Ciasta Desery powidła opublikowany: 10.11.2013 | wyświetlono: 12134 Książki kucharskie: 14 | Polecenia: 0
Dodane przez: Katarzyna Janeczko Katarzyna Janeczko

Placek królewski

Miodowe placki przekładane masą z kaszy manny i powidłami śliwkowymi.

kategoria: placek miodownik Desery opublikowany: 03.04.2013 | wyświetlono: 109012 Książki kucharskie: 73 | Polecenia: 5
Dodane przez: AnetaJ AnetaJ

Placek królewski z orzechami

Smaczny, efektowny, a przy tym prosty w przygotowaniu placek.

kategoria: Ciasta kruche ciasto placek miodownik Desery powidła opublikowany: 27.12.2017 | wyświetlono: 3958 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE