Ciasto Prezydent

4.49 (197 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

To ciasto nazywane pod różną nazwą Ambasador czy Prezydent ale smakuje tak samo. Pyszne dwa blaty ciasta biszkoptowego z dwoma smakami mas czekoladową i białą. Gorąco polecam na różne uroczystości jest bardzo kremowe z orzeźwiającą galaretką. Jest bardzo podzielne.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt kakaowy:
    10 jajek
    10 łyżek cukru
    2 budynie śmietankowe
    2 łyżki mąki pszennej
    opakowanie cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 łyżki kakao

    Masa dwukolorowa:
    1,5 l mleka
    3 budynie śmietankowe
    4 żółtka
    1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
    1,5 łyżki mąki tortowej
    4 łyżki cukru kryształu

    1 łyżka kakao
    1 tabliczka czekolady
    100 g orzechów włoskich
    1 tabliczka białej czekolady
    4 połówki brzoskwini z puszki
    4 plasterki ananasa z puszki
    200 g kolorowej galaretki w cukrze
    3 kostki masła

    Dodatkowo:
    2 opakowania galaretki czerwonej
    3 kostki masła
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Ciasto prezydent - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę z cukrem, dodać żółtka, cukier waniliowy, przesiany proszek do pieczenia,mąkę,kakao oraz proszek budyniowy. Delikatnie wymieszać i przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23*38 i piec ok.25 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu przekroić na dwa blaty.
  • 2. Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W drugiej części rozpuszczamy budynie oraz żółtka. Tak przygotowaną mieszaninę zalewamy gotujące mleko. Gotujemy budyń, studzimy. Kakao zaparzamy w niewielkiej ilości wody. Brzoskwinie i ananasa kroimy w malutką kosteczkę. Orzechy i czekoladę siekamy na małe kawałki. Galaretkę kroimy w drobną kostkę. Masło ucieramy na puszystą masę do utartego stopniowo dodajemy budyń. Gotową masę dzielimy na połowę. Galaretki rozpuścić wg przepisu na opakowaniu.
  • 3. Do pierwszej połowy dodajemy kakao,ucieramy. Wsypujemy czekoladę i orzechy.
  • 4. Do drugiej masy dodajemy białą czekoladę, brzoskwinie,ananasa oraz galaretkę w cukrze.
  • 5. Na pierwszy blat ciasta wykładamy masę kakaową przykrywamy drugim biszkoptem i rozsmarowujemy białą masę. Zalewamy tężejącą galaretką. Schładzamy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować