Jest to wspaniały przekładaniec na spodach miodowych (na palonej sodzie) z kremem orzechowym i jabłkami, całość posmarowana jest masą kajmakową i posypana orzechami
Ciasto jabłkowo-orzechowa krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.SPODY
Go garnka dajemy margarynę lub masło, cukier puder oraz miód. Podgrzewamy
Następnie mieszamy ocet z sodą
i dodajemy do masy, masa zacznie się pienić. Wciąż mieszając gotujemy do momentu aż masa ściemnieje i uzyska ładny ciemny, bursztynowy kolor
Masę studzimy.
Dodajemy 3 jajka, mieszamy
dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto, jak się klei podsypujemy.
Wstawiamy ciasto na 2 godziny do lodówki
Następnie dzielimy na 3 części
Pierwszą wałkujemy cienko i wykładamy ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia-wstawiamy do nagrzanego do 80 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15 minut (mają być miękkie)
Tak postępujemy z resztą ciasta-mamy mieć 3 cienkie spody
JABŁKA
Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości.
Dodajemy galaretkę (proszek) i mieszamy żeby się dobrze rozpuściła
Gorące jabłka wykładamy na pierwszy spód i przykrywamy drugim. Ciasto okrywamy ściereczką i studzimy
KREM
Orzechy mielimy drobno, dajemy do garnka.
Dodajemy cukier i mleko-gotujemy tak by mleko się wchłonęło-studzimy do temp pokojowej (masa zgęstnieje)
Masło w temp pokojowej ucieramy na puch-dodajemy stopniowo masę orzechową
Krem wykładamy na ciasto-on jest luny ale w lodówce zgęstnieje
Przykrywamy go trzecim spodem. Smarujemy całość masą kajmakową i posypujemy orzechami.
Ciasto musi poleżeć w lodówce co najmniej kilkanaście godzin by miało czas zmięknąć
Komentarze