Ciasto Jabłkowo-orzechowa krówka

4.16 (19 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Jest to wspaniały przekładaniec na spodach miodowych (na palonej sodzie) z kremem orzechowym i jabłkami, całość posmarowana jest masą kajmakową i posypana orzechami

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • *używam szklanki 250ml



    SPODY



    -150g masła lub margaryny

    -3 szklanki mąki pszennej + do podsypania

    -5 łyżek miodu

    -niepełna szklanka cukru pudru ok 3/4

    -1 łyżka sody oczyszczonej

    -1,5 łyżki octu spirytusowego 10%

    -3 jajka





    KREM ORZECHOWY



    -350g orzechów włoskich

    -300ml mleka

    -3/4 szkl cukru

    -300g masła



    JABŁKA

    -ok 2 kg jabłek

    -galaretka cytrynowa



    DODATKOWO

    -puszka masy kajmakowej

    -trochę orzechów do posypania
Wystaw ocenę:

4.16 (19 ocen)

Ciasto jabłkowo-orzechowa krówka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPODY

    Go garnka dajemy margarynę lub masło, cukier puder oraz miód. Podgrzewamy

    Następnie mieszamy ocet z sodą


    i dodajemy do masy, masa zacznie się pienić. Wciąż mieszając gotujemy do momentu aż masa ściemnieje i uzyska ładny ciemny, bursztynowy kolor



    Masę studzimy.
    Dodajemy 3 jajka, mieszamy
    dodajemy mąkę i zagniatamy ciasto, jak się klei podsypujemy.
    Wstawiamy ciasto na 2 godziny do lodówki
    Następnie dzielimy na 3 części
    Pierwszą wałkujemy cienko i wykładamy ciastem blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia-wstawiamy do nagrzanego do 80 stopni piekarnika grzanie góra-dół bez termoobiegu i pieczemy ok 15 minut (mają być miękkie)

    Tak postępujemy z resztą ciasta-mamy mieć 3 cienkie spody


    JABŁKA

    Jabłka trzemy na tarce o grubych oczkach, prażymy do miękkości.
    Dodajemy galaretkę (proszek) i mieszamy żeby się dobrze rozpuściła

    Gorące jabłka wykładamy na pierwszy spód i przykrywamy drugim. Ciasto okrywamy ściereczką i studzimy

    KREM

    Orzechy mielimy drobno, dajemy do garnka.
    Dodajemy cukier i mleko-gotujemy tak by mleko się wchłonęło-studzimy do temp pokojowej (masa zgęstnieje)


    Masło w temp pokojowej ucieramy na puch-dodajemy stopniowo masę orzechową
    Krem wykładamy na ciasto-on jest luny ale w lodówce zgęstnieje


    Przykrywamy go trzecim spodem. Smarujemy całość masą kajmakową i posypujemy orzechami.

    Ciasto musi poleżeć w lodówce co najmniej kilkanaście godzin by miało czas zmięknąć
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masa kajmakowa Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować