Kiszone buraki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Kiszonki to naturalny probiotyk. Podczas fermentacji powstaje kwas mlekowy, który wzmacnia nasz układ obronny. Wpływa także na układ pokarmowy, reguluje florę bakteryjną w jelitach oraz wspomaga trawienie. Kiszenie obniża ilość kalorii w warzywach oraz odgrywa istotną rolę w produkcji witaminy w grupy K i B. Pamiętajcie, że w kiszonkach jest dużo soli, dlatego nie należy ich spożywać w dużych ilościach.

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kg buraków
    3 łyżki soli
    1,5 l wody
    czosnek
    ziele angielskie, liść laurowy
    suszone chilli w płatkach
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Barszcz Przetwory Zakwas

Kiszone buraki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki obrać i pokroić na mniejsze kawałki.
    1,5 litra wody zagotować z 4 łyżkami soli i ostudzić.
    Buraki włożyć do słoików.
    Do każdego słoika dodać po dwa liście laurowe, pięć ziarenek ziela angielskiego, trzy ząbki czosnku, koperek i odrobinę chilli.
    Przygotowane słoiki zalać ostudzoną wodą z solą i zakręcić.
    Słoiki zostawić w ciepłym miejscu do czasu aż zacznie tworzyć się na górze pianka (ok. 3 dni).
    Po upływie czasu przełożyć do lodówki.
    Gotowe są do spożycia po ok. 6 dniach. Im dłuższy czas w lodówce, tym lepiej się zakiszą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Buraki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować