rosty i bardzo szybki przepis na kruche ciasto. Ciasto o delikatnym smaku dodatkowo wzbogacone jest o orzechowy posmak. Odpowiedzialny za to jest amarantus. Nazywany pseudo zbożem, skarb Lubelszczyzny, gdzie znajduje się 90% polskich upraw.
Mąka kukurydziana nadaje żółtego koloru. Świetnie sprawdza się do ciast kruchych w połączeniu z mąką ziemniaczaną albo ryżową pełnoziarnistą. Ponadto jest bezglutenowa, dlatego osoby z celiakią oraz nadwrażliwe na gluten mogą bez obaw ją stosować. A sezon na śliwki trwa w najlepsze. Mając śliwki, obowiązkowo musi być ciasto. Śliwki idealnie pasują do tego ciasta. Orzechowy posmak idealnie komponuje się ze słodkimi śliwkami węgierkami.
Użytkownik veganchives
w dniu 07.09.2018 17:39 opublikował przepis:
Kiszonki to naturalny probiotyk. Podczas fermentacji powstaje kwas mlekowy, który wzmacnia nasz układ obronny. Wpływa także na układ pokarmowy, reguluje florę bakteryjną w jelitach oraz wspomaga trawienie. Kiszenie obniża ilość kalorii w warzywach oraz odgrywa istotną rolę w produkcji witaminy w grupy K i B. Pamiętajcie, że w kiszonkach jest dużo soli, dlatego nie należy ich spożywać w dużych ilościach.
Użytkownik veganchives
w dniu 07.09.2018 17:26 opublikował przepis:
Uwielbiam zapiekane pasztety. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do śniadań, obiadów i kolacji.
Robicie boxy do pracy/szkoły? Kawałek albo dwa pasztetu do tego sałatka ze świeżych warzyw i voila, mamy pełnowartościowy posiłek.
Jak będziecie przygotowywać okarę to warto ją na początku odcisnąć z wody i mleka. Wtedy pasztet nie będzie taki mokry.
Użytkownik veganchives
w dniu 22.05.2018 10:22 opublikował przepis:
Ktoś z Was używa agaru? Agar jest świetną substancją żelującą, wykorzystywaną w kuchni przez wegetarian i wegan. To światełko w tunelu, abyśmy nie rezygnowali z ulubionej galaretki, żelek i innych deserów wymagających zagęszczenia. Jak się go pozyskuje? Z glonów, a dokładniej z krasnorostów. Glony poddaje się długiej i skomplikowanej obróbce, polegającej na suszeniu, oczyszczaniu, wygotowywaniu i wymrażaniu.
Użytkownik veganchives
w dniu 22.05.2018 10:13 opublikował przepis:
W dzieciństwie weekend kojarzył mi się zawsze ze świeżo upieczonym ciastem, z sezonowymi owocami. Szarlotka podawana na ciepło to jedno z nich.
Nie ma weekendu bez pysznego, zdrowego ciacha.
Dzisiaj przedstawiam Wam wegańską szarlotkę, bez cukru. Przepis jest szybki i bardzo prosty, także z minimalnymi chęciami każdy sobie poradzi.
Użytkownik veganchives
w dniu 20.05.2018 21:46 opublikował przepis:
Ciasteczka w przygotowaniu są wręcz ekspresowe. Można je przechowywać bez obaw przez kilka dni.
Wegańska opcja.
Warto tutaj zaznaczyć, że pomimo sporej kaloryczności ciasteczka są zdrowe, nie znajdziemy w nich mąki, białego cukru oraz tłuszczu. Z powodu obecności bananów, dają dużo energii na cały dzień.
Użytkownik veganchives
w dniu 19.05.2018 19:48 opublikował przepis:
Skoro mamy spaghetti bolognese, napoli czy carbonara, to dlaczego by nie stworzyć spaghetti vegetariani? Wegańska, kolorowa i zdrowa alternatywa dla klasyki.
Użytkownik veganchives
w dniu 19.05.2018 19:45 opublikował przepis: