To doskonały koncentrat barszczu czerwonego, mocny i esencjonalny. Wystarczy dodać go do wywaru mięsnego lub warzywnego i doprawić do smaku. Ukiszone buraczki doskonale nadają się do sałatki.
20 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
2 kg. buraczków czerwonych
6 ząbków czosnku
kawałek korzenia chrzanu
3 łodygi kopru
kilka ziaren ziela angielskiego
1 łyżka gorczycy
3 listki laurowe
słoiki
Zalewa:
1 litr wody
1 łyżka soli
Kiszone buraki na barszcz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Buraki obieram, myję, kroje w plastry. Obieram czosnek i chrzan. Do słoików wkładam buraczki, po kawałku chrzanu, kopru , listki laurowe, czosnek, ziarna. Zalewam wymieszaną zalewą. Słoiki zakręcam, pozostawiam na 3 dni w kuchni, kiedy woda nabierze koloru, przenoszę w chłodne i zacienione miejsce.
Komentarze