WEGAŃSKA SZARLOTKA

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

W dzieciństwie weekend kojarzył mi się zawsze ze świeżo upieczonym ciastem, z sezonowymi owocami. Szarlotka podawana na ciepło to jedno z nich.
Nie ma weekendu bez pysznego, zdrowego ciacha.

Dzisiaj przedstawiam Wam wegańską szarlotkę, bez cukru. Przepis jest szybki i bardzo prosty, także z minimalnymi chęciami każdy sobie poradzi.

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • na ciasto:

    100g suchej kaszy jaglanej
    3 łyżki otrębów żytnich
    3 łyżki siemienia lnianego
    2 łyżki ksylitolu
    jabłka:

    6 sporych jabłek
    paczka cynamonu
    ksylitol (w zależności od jabłek)
    posypka:

    10 łyżek płatków owsianych
    3 łyżki miodu z mniszka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Wegańska szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Kaszę jaglaną ugotowować ze szczyptą soli (wg przepisu podanego na opakowaniu).
    2. Do kaszy dodać otręby i ksylitol. Blendować.
    3. Na koniec dodać siemię - wymieszać. Przełożyć na blaszkę.
    4. Piekarnik nastawić na 180 stopni. Do nagrzanego włożyć ciasto i piec 20 minut.
    5. Jabłka umyć i pokroić w kostkę. Dusić na patelni z cynamonem i ew. ksylitolem.
    6. Posypka: płatki owsiane wymieszać z miodem.
    7. Na upieczony spód wyłożyć uduszone jabłka i na górę posypkę. Piec w 160 stopniach przez ok. 20 - 30 minut.

Porady

Nie dosładzając jabłek, na jeden kawałeczek przypada 196 kcal. Jeżeli ktoś chce jeszcze bardziej uszczuplić ciasto, można zrobić go bez spodu. Wtedy na jeden kawałek przypadnie tylko 117 kcal. Ciasto jest bardzo sycące.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Kasza jaglana Ksylitol

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować