TOFUSZNIK NA OWSIANYM SPODZIE

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Ktoś z Was używa agaru? Agar jest świetną substancją żelującą, wykorzystywaną w kuchni przez wegetarian i wegan. To światełko w tunelu, abyśmy nie rezygnowali z ulubionej galaretki, żelek i innych deserów wymagających zagęszczenia. Jak się go pozyskuje? Z glonów, a dokładniej z krasnorostów. Glony poddaje się długiej i skomplikowanej obróbce, polegającej na suszeniu, oczyszczaniu, wygotowywaniu i wymrażaniu.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • na spód:

    150g płatków owsianych
    1 średni banan
    3 łyżki oleju kokosowego


    "ser":

    180g tofu
    puszka mleczka kokosowego (400ml)
    2 łyżki ksylitolu
    olejek waniliowy
    2 łyżeczki agaru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta

Tofusznik na owsianym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Płatki owsiane zblendować na mniejsze kawałki (nie na mąkę), olej kokosowy rozpuścić, banana zblendować osobno.
    2. Do zblendowanych płatków owsianych dodać papkę z banana oraz olej kokosowy. Ciasto wyrobić.
    3. Piekarnik nastawić na 180°.
    4. Ciasto rozłożyć na blaszkę. Piec ok. 20 minut (sprawdzić najlepiej wykałaczką). Odłożyć do ostudzenia.
    5. Tofu zblendować. Dodać mleko kokosowe (całe), ksylitol i olejek waniliowy.
    6. Masę z tofu przelać do garnka. Dodać agar i doprowadzić do zagotowania. Gotować 2-3 minut. Odstawić najlepiej na kilka minut.
    7. Przełożyć na zimny spód owsiany. Dać do lodówki na ok. 30 minut.

    U mnie tofusznik ozdobiony płynnym kakaem oraz jagodami goji.

Porady

Na jeden kawałeczek wychodzi ok. 279 kcal.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Agar Płatki Tofu

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować