KISZONE BURAKI

  • wyświetlono: 33588 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Kiszenie to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposobów konserwowania żywności. Moda na kiszonki, a zwłaszcza kiszone buraki, to korzyść dla naszego zdrowia. Sok jest dużo smaczniejszy od tego, który można kupić w sklepie i na dodatek dużo intensywniejszy. Możemy go także wykorzystywać np.do ugotowania barszczu ukraińskiego, lub barszczyku czerwonego. Kiszone buraki nastawione w odpowiednim czasie mogą być bazą do wielu dań.

duszek
  • 15min

Składniki

1 kg. buraków
2 listki laurowe
3 ząbki czosnku
parę ziarenek czarnego pieprzu
parę ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka soli
3 szklanki wody przegotowanej i ostudzonej

Sposób przygotowania przepisu:

KISZONE BURAKI

  • buraki1. Buraki umyłam i obrałam.
  • buraki pokrojone2. Pokroiłam je na cienkie plasterki.
  • buraki przyprawy3. Przełożyłam do szklanego słoja.
    Idealnie nadaje się też gliniany garnek.
    Dodałam czosnek, listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
  • buraki kiszone4. Zalałam wodą wymieszaną z solą, tak żeby przykryła buraczki.
    Zamknęłam słoik i odstawiłam na około tydzień.
    Powinien stać w temperaturze pokojowej.
    Gdy zacznie się fermentacja, należy zebrać zgromadzoną na wierzchu pianę. Kiszone buraki ostawić w chłodne miejsce na kilka dni.
    I tyle.Łatwe prawda?
    Pozostaje już tylko pić pyszny sok lub wykorzystać go do barszczu,
    a kiszone buraki do surówek lub innych dań.
    Smacznego!

Porady

Kiszone buraki są pyszne same w sobie, ale można je zetrzeć na tarce lub utrzeć w blenderze i podawać do obiadu jako surówkę. Barszcz z kiszonych buraków jest dużo smaczniejszy i bardziej intensywny od tego zrobionego z buraków gotowanych. Kiszone buraki to naturalny sposób na wzmocnienie organizmu i profilaktykę niedoborów żelaza.

Kiszone buraki muszą być odpowiednio doprawione - przygotuj nie tylko ziele angielskie, liść laurowy czy pieprz, ale też dobrej jakości czosnek. Najlepiej polski, pachnący, o cennych właściwościach prozdrowotnych. Po ukiszeniu ząbki także nadają się do gotowania i konsumpcji. Kiszone buraki potrzebują czasu - należy nastawić je na tydzień, a następnie jeszcze odstawić na kilka dni - nabiorą mocy i smaku!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dania świątecznebarszcz czerwonysok z burakówkiszone buraki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Kapusta kiszona

Dodane przez: Marcia66

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona to wspaniałe źródło...

kiszone pomidory

Dodane przez: Koronowianka

KISZONE POMIDORY

Takie kiszone pomidory nadają się...

czerwone buraczki

Dodane przez: AnnaKoziel

Buraki w zalewie octowej

Robię je każdego roku, bo są bardzo...

.

Dodane przez: Anitka0804

Ogórki kiszone

Niema jak to ogórki kiszone z receptury...

Kiszona kapusta

Dodane przez: ciastto80

Kiszona kapusta

co roku kisimy w domu kapustę,...

ogórki kiszone

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ogórki kiszone

Przepis każdemu znany na takie...