Kiszone buraki

  • wyświetlono: 55608 |
  • dodany do książki kucharskiej: 14 |
  • polecenia: 0

Moda na kiszonki, a zwłaszcza kiszone buraki, to korzyść dla naszego zdrowia. Sok jest dużo smaczniejszy od tego, który można kupić w sklepie i na dodatek dużo intensywniejszy. Możemy go także wykorzystywać np. do ugotowania barszczu ukraińskiego, lub barszczyku czerwonego. Kiszone buraki nastawione w odpowiednim czasie mogą być bazą do wielu dań.

duszek
  • 15min

Składniki

1 kg. buraków
2 listki laurowe
3 ząbki czosnku
parę ziarenek czarnego pieprzu
parę ziarenek ziela angielskiego
1 łyżka soli
3 szklanki wody przegotowanej i ostudzonej

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Kiszone buraki

  • buraki1. Buraki umyłam i obrałam.
  • buraki pokrojone2. Pokroiłam je na cienkie plasterki.
  • buraki przyprawy3. Przełożyłam do szklanego słoja.
    Idealnie nadaje się też gliniany garnek.
    Dodałam czosnek, listki laurowe, ziele angielskie i ziarenka pieprzu.
  • buraki kiszone4. Zalałam wodą wymieszaną z solą, tak żeby przykryła buraczki.
    Zamknęłam słoik i odstawiłam na około tydzień.
    Powinien stać w temperaturze pokojowej.
    Gdy zacznie się fermentacja, należy zebrać zgromadzoną na wierzchu pianę. Kiszone buraki ostawić w chłodne miejsce na kilka dni.
    I tyle. Łatwe prawda?
    Pozostaje już tylko pić pyszny sok lub wykorzystać go do barszczu,
    a kiszone buraki do surówek lub innych dań.
    Smacznego!

Porady

Kiszone buraki są pyszne same w sobie, ale można je zetrzeć na tarce lub utrzeć w blenderze i podawać do obiadu jako surówkę. Barszcz z kiszonych buraków jest dużo smaczniejszy i bardziej intensywny od tego zrobionego z buraków gotowanych. Kiszone buraki to naturalny sposób na wzmocnienie organizmu i profilaktykę niedoborów żelaza. Kiszenie to jeden z najstarszych i najzdrowszych sposobów konserwowania żywności - warto wykorzystać ten sposób i zrobić kiszone buraki.

Kiszone buraki muszą być odpowiednio doprawione - przygotuj nie tylko ziele angielskie, liść laurowy czy pieprz, ale też dobrej jakości czosnek. Najlepiej polski, pachnący, o cennych właściwościach prozdrowotnych. Po ukiszeniu ząbki także nadają się do gotowania i konsumpcji. Kiszone buraki potrzebują czasu - należy nastawić je na tydzień, a następnie jeszcze odstawić na kilka dni - nabiorą mocy i smaku!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

dania świątecznebarszcz czerwonysok z burakówkiszone buraki
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sałatka z buraków

Dodane przez: MagdalenaS

Sałatka z buraków

Idealny sposób na przechowanie...

czerwone buraczki

Dodane przez: AnnaKoziel

Buraki w zalewie octowej

Robię je każdego roku, bo są bardzo...

Kapusta kiszona

Dodane przez: Marcia66

Kapusta kiszona

Kapusta kiszona to wspaniałe źródło...

Kiszona kapusta

Dodane przez: ciastto80

Kiszona kapusta

co roku kisimy w domu kapustę,...

Kiszone ogórki

Dodane przez: Lidka Bawolska

Kiszone ogórki

Zajęło mi kilka sezonów ogórkowych...

ogórki kiszone

Dodane przez: Marta Ryżek-Kalkowska

Ogórki kiszone

Przepis każdemu znany na takie...