Kiszone warzywa korzeniowe

4.5 (164 ocen)

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Jeśli lubicie kiszone ogórki to na pewno pokochacie kiszone warzywa korzeniowe. Ukiszone marchewki, pietruszki i biała rzodkiew to idealne dodatki do kanapek oraz pieczonego lub szarpanego mięsa.

  • 60 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • proporcje na litr wody:
    łyżka soli morskiej
    ziele angielskie
    liść laurowy
    ząbek czosnku
    szalotka
    kawałek chrzanu, około 3 cm
    świeży koper najlepiej już kwitnący
    pół łyżeczki ziaren kolendry
    kilka ziaren pieprzu
    pół łyżeczki gorczycy
    kilka ziarenek kozieradki
    litr ciepłej wody

    opcjonalnie liść chrzanu do przykrycia naczynia

    warzywa korzeniowe: marchewki, pietruszki, biała rzodkiew
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Przetwory

Kiszone warzywa korzeniowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Warzywa obieramy, a następnie kroimy w równe słupki. Układamy je ciasno w słoiku/naczyniu kamionkowym.
    Wsypujemy przyprawy (pieprz, ziele angielskie, kozieradkę, kolendrę). Między warzywa wkładamy szalotkę, czosnek i chrzan. Na wierzchu układamy koper.


    Całość zalewamy ciepłą, osoloną wodą. Warzywa powinny być całkowicie zanurzone. Na wierzchu układamy liść chrzanu. Przykrywamy talerzykiem, na który kładziemy np. odważnik.
    Odstawiamy w stale ciepłe miejsce na 4-5 dni, długość kiszenia zależy od temperatury otoczenia. Gdy warzywa są już ukiszone słoik zakręcamy i wstawiamy do lodówki, by przerwać proces kiszenia.

Porady

Proponuję w lecie ususzyć kawałki korzenia chrzanu oraz baldachimy kopru dzięki czemu można w zimie na bieżąco przygotowywać świeże kiszonki z warzyw.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować