Ciasto kruche ze śliwkami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

rosty i bardzo szybki przepis na kruche ciasto. Ciasto o delikatnym smaku dodatkowo wzbogacone jest o orzechowy posmak. Odpowiedzialny za to jest amarantus. Nazywany pseudo zbożem, skarb Lubelszczyzny, gdzie znajduje się 90% polskich upraw.
Mąka kukurydziana nadaje żółtego koloru. Świetnie sprawdza się do ciast kruchych w połączeniu z mąką ziemniaczaną albo ryżową pełnoziarnistą. Ponadto jest bezglutenowa, dlatego osoby z celiakią oraz nadwrażliwe na gluten mogą bez obaw ją stosować. A sezon na śliwki trwa w najlepsze. Mając śliwki, obowiązkowo musi być ciasto. Śliwki idealnie pasują do tego ciasta. Orzechowy posmak idealnie komponuje się ze słodkimi śliwkami węgierkami.

  • 2 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g mąki kukurydzianej
    60 g mąki ryżowej pełnoziarnistej
    50 g amarantusa (można dać mniej, jeśli ktoś nie lubi "chrupania" pod zębami)
    1/3 szklanki oleju z winogron
    1/4 szklanki mleka sojowego
    1 łyżeczka sody
    300 g śliwek (ok. 18 śliwek)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Kruche ciasto

Ciasto kruche ze śliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.Wszystkie suche składniki wymieszać razem.
    2.Do suchej mieszanki stopniowo wlewać oliwę i później mleko.
    3.Dokładnie wyrobić ciasto rękami. Zagniatać przez kilka minut.
    4.Piekarnik nastawić na 180 stopni C.
    5.Ciasto podzielić. 1/3 ciasta zostawić na górę.
    6.Blaszkę posmarować delikatnie oliwą i rozłożyć ciasto.
    7.Sam spód dać do piekarnika na 10 minut.
    8.Na przypieczony spód ułożyć połówkami wydrylowane śliwki.
    9.Górę posypać pokruszonym ciastem.
    10.Piec 30 minut w 180 stopniach C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Amarantus Mąka kukurydziana Mąka ryżowa Śliwki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować