Kasza jaglana w botwince

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Kasza jaglana z mięsem owinięta w liściach botwinki. Danie jest lekkie i szybko znika. Idealne na przystawkę.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3/4 szklanki kaszy jaglanej
    300 g mięsa drobiowego mielonego
    1/4 szklanki przecieru pomidorowego
    2-3 dymki
    szczypior
    1 łyżeczka pieprzu ziołowego
    1 łyżka musztardy
    sól
    pieprz czarny
    liście botwinki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Botwinka Przystawki

Kasza jaglana w botwince - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną ugotować według wskazówek na opakowaniu. Wystudzić.
  • 2. Mielone mięso podsmażyć krótko na patelni i dodać posiekaną cebulę. Chwilę poddusić. Dodać przecier, musztardę i pieprz ziołowy. Wymieszać z kaszą jaglaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypior.
  • 3. Liście botwinki najlepiej wybrać jak największe. Zalać wrzącą wodą i pozostawić na 3min. Większe liście pozostawić na 5 min. Następnie gorącą wodę zlać i zalać zimną. Liście zmiękną. Osuszyć.
  • 4. Nakładać porcję kaszy na liściu i zwijać podobnie jak gołąbki w kapustę. Włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć liśćmi botwiny. Podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20-30min. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować