Kasza jaglana w botwince - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną ugotować według wskazówek na opakowaniu. Wystudzić.
2.Mielone mięso podsmażyć krótko na patelni i dodać posiekaną cebulę. Chwilę poddusić. Dodać przecier, musztardę i pieprz ziołowy. Wymieszać z kaszą jaglaną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać posiekany szczypior.
3.Liście botwinki najlepiej wybrać jak największe. Zalać wrzącą wodą i pozostawić na 3min. Większe liście pozostawić na 5 min. Następnie gorącą wodę zlać i zalać zimną. Liście zmiękną. Osuszyć.
4.Nakładać porcję kaszy na liściu i zwijać podobnie jak gołąbki w kapustę. Włożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć liśćmi botwiny. Podlać odrobiną wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20-30min. Smacznego!
Komentarze