Kasza jaglana z brokułem

4.5 (189 ocen)

Kasza jaglana z warzywami to danie na lekki i zdrowy obiad, ciepłą kolację albo sałatkę. Taka kasza dobrze smakuje na ciepło, jak i na zimno. Dlatego z powodzeniem można zabrać ją do pracy na drugie śniadanie :)

Składniki:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej
    1 szklanka wody do gotowania kaszy
    1 cebula
    1 ząbek czosnku
    1 papryka czerwona
    2 łyżki kukurydzy konserwowej
    1 mały brokuł
    natka pietruszki
    sól
    pieprz czarny mielony
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne

Kasza jaglana z brokułem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1oj4wiv 1. Kaszę jaglaną parę razy wypłukać w zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Osoloną wodę zagotować i wrzucić sparzoną kaszę jaglaną. Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż będzie miękka, co zwykle trwa 10-15 min.

    Brokuł podzielić na różyczki i wrzucić na gotującą się, lekko osoloną wodę. Gotować 5 min, po czym przełożyć na chwilę do zimnej wody.
    Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na rozgrzanym oleju razem z rozgniecionym czosnkiem. Dodać pokrojoną w kostkę paprykę i dusić wszystko, aż będzie miękkie. Można podlać odrobina wody, jeżeli będzie się zbytnio rumieniło.
  • image-1e1l9tn 2. Dodać ugotowaną kaszę, kukurydzę i przyprawić dodając też natkę pietruszki. Na końcu dołożyć podzielony na różyczki brokuł i delikatnie wymieszać. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować