Kasza jaglana z gąskami

4.5 (181 ocen)

  • Dla 4 osób

Przepis na tę zupę pochodzi od mojej babci Stasi. Babcia gotują ją odkąd pamiętam. Gotuję ją także moja mama, a teraz ja. Przygotowanie zupy jest bardzo proste. Smakuje jednak tylko z gąskami, żadne inne grzyby do niej nie pasują.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • • 1 szklanka kaszy jaglanej,
    • 2l wody,
    • 1 liść laurowy,
    • 2 ziela angielskie,
    • 3 ziarna pieprzu,
    • 300g obranych i umytych gąsek,
    • ½ cebuli,
    • 1 łyżka masła,
    • Sól,
    • pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (181 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Kasza jaglana z gąskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Gąski kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w małą kostkę.
    Rozgrzewamy suchą patelnię. Dodajemy kaszę i smażymy ją na wolnym ogniu kilka minut często mieszając aż poczujemy orzechowy zapach. Wówczas kaszę przesypujemy na sitko i sparzamy wrzątkiem. Takie przygotowanie kaszy ma na celu usunięcie z niej goryczki.
    Do garnka wsypujemy kaszę, dodajemy grzyby i przyprawy. Zalewamy całość wodą i zagotowujemy. Gotujemy razem pod przykryciem około 20-25 minut.
    Pod koniec gotowania na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Dodajemy ją do zupy i mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gąski Grzyby Kasza jaglana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować