Przepis na tę zupę pochodzi od mojej babci Stasi. Babcia gotują ją odkąd pamiętam. Gotuję ją także moja mama, a teraz ja. Przygotowanie zupy jest bardzo proste. Smakuje jednak tylko z gąskami, żadne inne grzyby do niej nie pasują.
Kasza jaglana z gąskami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Gąski kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę kroimy w małą kostkę.
Rozgrzewamy suchą patelnię. Dodajemy kaszę i smażymy ją na wolnym ogniu kilka minut często mieszając aż poczujemy orzechowy zapach. Wówczas kaszę przesypujemy na sitko i sparzamy wrzątkiem. Takie przygotowanie kaszy ma na celu usunięcie z niej goryczki.
Do garnka wsypujemy kaszę, dodajemy grzyby i przyprawy. Zalewamy całość wodą i zagotowujemy. Gotujemy razem pod przykryciem około 20-25 minut.
Pod koniec gotowania na patelni rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę i smażymy ją kilka minut aż się zeszkli. Dodajemy ją do zupy i mieszamy. Zupę doprawiamy do smaku i zdejmujemy z ognia.
Komentarze