Podobno "gdyby każdy z nas jadł kaszę jaglaną przynajmniej dwa razy w tygodniu, to prawdopodobnie oddziały gastrologiczne w szpitalach z czasem by opustoszały''
Kasza jaglana z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kaszę jaglaną przepłukać zimną wodą, potem przelać wrzątkiem. Gotować w 2 szklankach zagotowanej wody z 2 szczyptami soli, przez ok 15 minut (na małym ogniu), aż do wchłonięcia wody.
Na 4 łyżkach oliwy podsmażyć pokrojone w kostkę cebule. Dorzucić plasterki marchewki, chwilę smażyć. Następnie - paprykę i pomidora pokrojone w kostkę, znów chwilę smażyć. Dolać pół szklanki wody, dorzucić plasterki cukinii, dusić przez ok. 15 minut.
Dodać kaszę, pokrojony szczypiorek, doprawić sola i pieprzem.
Komentarze