Kartacze babci alinki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Obrać i umyć ziemniaki.
2. 0,7 kg ziemniaków ugotować w osolonej wodzie. Następnie ostudzone ziemniaki przeciznąć przez praskę, by miały gładką konsystencję
3. 3kg ziemniaków zetrzeć na papkę, na tarce o bardzo drobnych oczkach, lub użyć specjalnej maszynki do tarkowania ziemniaków. Ziemniaczaną masę porcjami przecisnąć przez gazę lub bawełnianą ściereczkę by odsączyć wodę. Odciśniętą wodę pozostawić na ok 10 min, a następnie zlać ciecz zostawiając na dnie naczynia skrobię.
4. Odsaczone surowe ziemniaki połaczyć z ziemniakami gotowanymi i skrobią, tak by powstała gładka masa.
5. Do mielonego mięsać dodać 1 dużą cebulę pokrojoną w drobną kostkę i 3 ząbki czosnku przecisnięte przez praskę. Doprawić solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Całość wymieszać na gładką masę.
6. Kulkę z ziemniaczanej masy rozpłaszczyć w dłoni. Na tak przygotowanym placku położyć kulkę farszu z mięsa i delikatnie uformować kształt kartacza oblepiając mięso ziemniaczaną masą.
7. W dużym garku zagotować ok 8 litrów osolonej wody. Do wrzątku powoli wkładać kartacze, mozna do tego użyć łyżki durszlakowej.
8, Kartacze gotujemy ok 40 minut na niewielkim ogniu, co kilkanascie minut można je delikatnie przemieszać , by nie przywarły do scianek naczynia
9. Kroimy boczek, lub słoninę w drobne paseczki i smarzymy na patelni aż wytopi się tłuszcz . Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i smażymy aż się zeszkli.
10, Ugotowane kartacze podajemy na talerzu polane zasmażką.
Porady
Kartacze możemy podawać z ogórkami kiszonymi, korniszonami, lub surówką z kiszonej kapusty
Komentarze