Tradycyjne danie z Podlasia i Mazur. Znam je doskonale, bo to moje regiony z których pochodzę. Kartacze to świetny pomysł na obiad z resztki ugotowanych ziemniaków z poprzedniego dnia. Polecam.
45 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
800 g ugotowanych ziemniaków
800g surowych ziemniaków
2 łyżki mąki pszennej
700 g mięsa mielonego
2 cebule
100 g boczku
sól,pieprz
olej
Mięsne kartacze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę, a surowe zetrzyj na tarce.Następnie odciśnij wodę od surowych ziemniaków, przez ściereczkę.
Wstaw wodę do gotowania kartaczy,musi być z dodatkiem soli.Cebulę i czosnek drobno posiekaj i wymieszaj z mięsem mielonym. Dopraw solą i pieprzem.
Ziemniaki wymieszaj z mąką, dopraw solą i pieprzem do smaku .Z ciasta ziemniaczanego ulep placki centymetrowej grubości i o średnicy ok. 8 cm. Na każdym ułóż 2 łyżeczki farszu mięsnego. Zlep, formując owalne kartacze.Wrzuć do gotującej osolonej wody i gotuj ok 40 minut.Cebulę i boczek pokrój w kosteczkę i przysmaż na patelni na odrobinie oleju.Zasmażką polej kartacze.Smacznego.
Komentarze