Kartacze

4.5 (151 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne kartacze z mięsem z szynki wieprzowej, to świetny pomysł na tani i bardzo sycący obiad dla całej rodziny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    -3 kg ziemniaków
    -1 cebula
    -5 łyżek mąki ziemniaczanej
    -1 jajko
    -sól i pieprz

    Farsz:
    -1,5 kg szynki wieprzowej surowej
    -1 łyżka majeranku
    -1 cebula
    -sól i pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Kartacze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1 1. Mięso mielimy razem z obraną cebulą. Dodajemy majeranek, sól i pieprz i dokładnie łączymy.
  • 2 2. Połowę ziemniaków obieramy, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, studzimy. Ostudzone przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem.
  • 3 3. Drugą połowę ziemniaków obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Odciskamy wodę. Starte ziemniaki dodajemy do ugotowanych, wbijamy jajko, dodajemy mąkę ziemniaczaną, startą na małych oczkach cebulę oraz sól i pieprz. Zagniatamy jednolite ciasto.
  • 4 4. Odrywamy kawałki ciasta, formujemy kulę i spłaszczamy w dłoni. Układamy obfitą ilość farszu.
  • 5 5. Zlepiamy kartacze. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 20 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Szynka Wieprzowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować