Kartacze

  • wyświetlono: 5382 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kartacze to potrawa regionalna z okolic Suwałk. Są trochę pracochłonne ale warto!

Kasia84
  • 150min

Składniki

• 3-4 kg surowych ziemniaków (3 kg przy suchych ziemniakach, 4kg przy wodnistych ziemniakach)
• 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
Proporcja ziemniaków 3:1
• 1 kg mięsa mielonego
• Mąka ziemniaczana
• Sól, pieprz i majeranek
• 2 większe cebule
• Boczek, cebula i tłuszcz na omastę

Sposób przygotowania przepisu:

Kartacze

  • 1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce lub przez maszynkę razem z cebulą. Starte już ziemniaki odcisnąć w podkolanówce elastylowej (zwykłej beżowej) lub przez gazę czy też pieluchę tetrową. Odcisnąć na tyle ile się da. Odciskać w druga miskę.
  • 2. Wodę po odciśniętych ziemniakach odstawić aby ustał się krochmal (skrobia). Wode lekko zlać do zlewu a ustałą skrobię wybrać i dodać do startych ziemniaków. Połączyć z ugotowanymi i przetartymi przez praskę ziemniakami (lub startymi na tarce o drobnych oczkach). Dodać trochę mąki ziemniaczanej jeśli w ziemniakach było mało skrobi po dociśnięciu, dopprawić solą i pieprzem i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można podsypać mąką ziemniaczaną. Trzeba wyczuć gęstość ciasta gdyż jest to zależne od odmiany ziemniaków.
  • 3. Mięso mielone doprawić tylko solą, pieprzem i majerankiem (ilość wg uznania) i wymieszać. Można dodać posiekaną drobno małą cebulkę.
  • 4. Z masy ziemniaczanej formować placuszki wielkości dłoni, nakładać mięso i formować kule owalne czyli kartacze. Lekko obtoczyć w mące ziemniaczanej aby się zlepiły lepiej.

  • 5. Gotować w osolonej wodzie 1 godzinę, pod przykryciem na niewielkim ogniu, dość luźno. Najlepiej partiami lub w kilku garnkach.
  • 6. Na patelni na smalcu podsmażyć boczek i zeszklić cebulę, można samą cebulką. Tak przygotowaną omastą polewać ugotowane kartacze.

Porady

Konsystencja jest zależna od odmiany ziemniaków. Należy dobrze odcisnąć ile się tylko da a w przypadku zbyt słabego odciśnięcia dodać mąkę ziemniaczaną. Z podanej porcji wychodzi około 25 kartaczy średniej wielkości

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaz_roznych_stron_swiatamięso mieloneziemniakiDanie regionalnepyzykartaczedanie z ziemniakówsuwałkizasmażkaomasta

Komentarze

Podobne przepisy

Cepeliny albo kartacze

Dodane przez: mariwanna

Cepeliny (kartacze)

Kartacze vel cepeliny przygotowuje...

Kartacze

Dodane przez: Paulina1507

Kartacze

Smaczny i pożywny obiad

Kartacze

Dodane przez: matra79

Kartacze

Tu gdzie mieszkam nazywamy to danie...

Kartacze

Dodane przez: koma61

Kartacze

Farsz robię zawsze z pozostałości...

Kartacze

Dodane przez: Wioleczka1

Kartacze

Smaczne, syte danie

kałduny - kartacze

Dodane przez: JOANNA 55a

KAŁDUNY /KARTACZE/

Przepis na kartacze mam od mojej...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE