REKLAMA

Kartacze

wyświetlono: 6211 | dodany do książki kucharskiej: 2 | polecenia: 0

Kartacze to potrawa regionalna z okolic Suwałk. Są trochę pracochłonne ale warto!

opublikowany: 07.10.2014
Udostępnij Pinterest
  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • • 3-4 kg surowych ziemniaków (3 kg przy suchych ziemniakach, 4kg przy wodnistych ziemniakach)
    • 1 kg ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków
    Proporcja ziemniaków 3:1
    • 1 kg mięsa mielonego
    • Mąka ziemniaczana
    • Sól, pieprz i majeranek
    • 2 większe cebule
    • Boczek, cebula i tłuszcz na omastę
Ocena:

(średnia 4.5 z 142 głosów)

Sposób przygotowania:

  • 1. Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce lub przez maszynkę razem z cebulą. Starte już ziemniaki odcisnąć w podkolanówce elastylowej (zwykłej beżowej) lub przez gazę czy też pieluchę tetrową. Odcisnąć na tyle ile się da. Odciskać w druga miskę.
  • 2. Wodę po odciśniętych ziemniakach odstawić aby ustał się krochmal (skrobia). Wode lekko zlać do zlewu a ustałą skrobię wybrać i dodać do startych ziemniaków. Połączyć z ugotowanymi i przetartymi przez praskę ziemniakami (lub startymi na tarce o drobnych oczkach). Dodać trochę mąki ziemniaczanej jeśli w ziemniakach było mało skrobi po dociśnięciu, dopprawić solą i pieprzem i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie można podsypać mąką ziemniaczaną. Trzeba wyczuć gęstość ciasta gdyż jest to zależne od odmiany ziemniaków.
  • 3. Mięso mielone doprawić tylko solą, pieprzem i majerankiem (ilość wg uznania) i wymieszać. Można dodać posiekaną drobno małą cebulkę.
  • 4. Z masy ziemniaczanej formować placuszki wielkości dłoni, nakładać mięso i formować kule owalne czyli kartacze. Lekko obtoczyć w mące ziemniaczanej aby się zlepiły lepiej.

  • 5. Gotować w osolonej wodzie 1 godzinę, pod przykryciem na niewielkim ogniu, dość luźno. Najlepiej partiami lub w kilku garnkach.
  • 6. Na patelni na smalcu podsmażyć boczek i zeszklić cebulę, można samą cebulką. Tak przygotowaną omastą polewać ugotowane kartacze.

Porady

Konsystencja jest zależna od odmiany ziemniaków. Należy dobrze odcisnąć ile się tylko da a w przypadku zbyt słabego odciśnięcia dodać mąkę ziemniaczaną. Z podanej porcji wychodzi około 25 kartaczy średniej wielkości

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: PolskaGotuje PolskaGotuje

Kartacze

Taka większa pyza, ale za to jaka pycha.

kategoria: Dania główne opublikowany: 29.10.2012 | wyświetlono: 5601 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 0
Dodane przez: pati197799 pati197799

Smażone kartacze

Miały być gotowane, a wyszły smażone :)

kategoria: Dania główne pyzy opublikowany: 29.10.2014 | wyświetlono: 3064 Książki kucharskie: 1 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE