Kaczka z kociołka

2.33 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

kociołkowanie

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kaczka, ok 2 kg

    sól

    pieprz

    sos sojowy

    1 marchewka

    1 duża cebula

    1 kg ziemniaków

    kilka liści kapusty

    1 kieliszek wina

    1 szkl wody

    1 łyżka smalcu do posmarowania kociołka

    przyprawy; majeranek, hyzop, papryka, sól, pieprz
Wystaw ocenę:

2.33 (3 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Kaczka z kociołka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaczkę myjemy i dzielimy na porcje, nacieramy solą, pieprzem i sosem sojowym i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.

    Obieramy siemniaki, i kroimy w ćwiartki, kroimy w grube plasterki marchewkę i cebulę w piórko.

    Przygotowujemy kociołek; na początku smarujemy kociołek smalcem wykładamy liście kapusty na dnie i bokach. układamy porcje kaczki. Ziemniaki,cebulę i marchewkę skrapiamy olejem i posypujemy przyprawami po czym wykładamy na porcjach kaczki. Wlewamy wino i wodę do środka, okrywamy kapustą i ustawiamy na ognisku. Dusimy na małym ogniu ok półtorej godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kaczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować