Golonka wieprzowa w kapuście z garnka rzymskiego

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Golonka w kapuście

  • 3 godz.
  • Dla 2 osób
  • Średni

Składniki:

  • 2 golonki
    1 marchewka

    1 pietruszka

    1 cebula

    600 g kapusty kiszonej odciśniętej

    3 łyżki konfitury z jarzębiny

    sól

    pieprz

    kminek

    ziele angielskie

    listek laurowy

    papryka słodka

    papryka ostra

    pół szkl, wina czerwonego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania mięsne

Golonka wieprzowa w kapuście z garnka rzymskiego - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Golonki myjemy i wkładamy do garnka, dolewamy wody tyle by zakryła golonki. Dodajemy marchewkę, pietruszkę, przypieczoną cebulę jak do rosołu, listek laurowy i ziele angielskie.

    Gotujemy golonki do miękkości ok 1.5 godziny.

    Kapustę wkładamy do garnka rzymskiego, dodajemy konfiturę z jarzębiny. Układamy golonki.

    Posypujemy przyprawami i solą, dodajemy wino i trochę wywaru z golonek oraz pokrojone marchewki i pietruszkę z wywaru. Posypujemy przyprawami i pod przykryciem wstawiamy do piekarnika na ok 1,5 godziny.

    Obok możemy wstawić naczynie z ziemniakami do obiadu .

    Ziemniaczki obieramy , kroimy w ćwiartki, posypujemy przyprawami, skrapiamy olejem i podlewamy niewielką ilością wody. i pieczemy pod folią aluminiową, pod koniec folię zdejmujemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Golonki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować