Pyszny wyrazisty w smaku gulasz z dodatkiem czerwonej papryki i pieczarek. Idealny dodatek do klusek śląskich, ziemniaków, kaszy, placków ziemniaczanych. Zawsze robię z większej porcji i obiad mam na dwa dni i w innej wersji :)
1 godz. 10 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 kg łopatki
8 pieczarek
papryka czerwona
cebula
ząbek czosnku
liście laurowe
ziele angielskie
kostka mięsna
przyprawa do wieprzowiny
Gulasz z kociołka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy i kroimy w małą kostkę przekładamy do kociołka, oprószamy w przyprawie i chwilę podsmażamy aż mięso puści soki. Następnie mięso podlewamy litrą zimnej wody i dodajemy kostkę mięsną, posiekaną cebulkę, czosnek, paprykę oraz pieczarki, 3 listki laurowe i kilka ziaren ziela angielskiego. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości mięsa. Mąkę wymieszać z wodą i zagęścić sos. Zagotować.
Komentarze