Kaczka nadziewana wątróbką

4.85 (172 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Kaczka to klasyka i symbol polskiej kuchni. Pieczona kaczka z chrupiącą skórką, z aromatycznymi ziołami, faszerowana wątróbką to świetny pomysł na świąteczne danie obiadowe, a także rodzinny wykwintny obiad.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1 kaczka (2,1kg)
    1 łyżeczki suszonego tymianku
    4 łyżeczki majeranku
    2 łyżki masła
    sól
    pieprz
    olej

    Farsz:
    500g wątróbki drobiowej
    200g mięsa mielonego wieprzowego
    2 jajka
    1 cebula
    120g masła
    1 pęczek natki z pietruszki
    2 łyżki bułki tartej
    sól
    pieprz
    gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

4.85 (172 ocen)

Kaczka nadziewana wątróbką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Kaczka nadziewana wątróbką 1. Kaczkę umyć i osuszyć, natrzeć olejem, oprószyć w środku i na zewnątrz solą, pieprzem, majerankiem i tymiankiem. Pozostawić na około 5-6 godzin, a najlepiej na całą noc.
  • Kaczka nadziewana wątróbką 2. Farsz:
    Białka jaj ubić na sztywno ze szczyptą soli. Wątróbkę drobiową umyć, osuszyć, drobno posiekać i przełożyć do miski. Następnie dodać mięso mielone, startą na tarce o drobnych oczkach cebulę, żółtka jaj, roztarte masło, posiekaną natkę z pietruszki, bułkę tartą i ubite na sztywno białka. Całość dokładnie wymieszać, doprawić do smaku szczyptą gałki muszkatołowej, solą i pieprzem.
  • Kaczka nadziewana wątróbką 3. Kaczkę napełnić mięsnym farszem, dokładnie zszyć nicią lub spiąć wykałaczkami. Gotową kaczkę przełożyć (piersiami do góry) do rękawa, na wierzch kaczki położyć masło i związać rękaw z obydwu stron. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 130-140 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Farsz Kaczka Wątróbka drobiowa Natka pietruszki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować