Gulasz z królika

4.46 (171 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Bardzo sycące danie obiadowe

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • 4 udka z królika
    1 czerwona papryka
    2 średnie cebule
    Puszka groszku konserwowego
    6 łyżek masła
    2 łyżki mąki pszennej
    Sól
    Pieprz
Wystaw ocenę:

4.46 (171 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem. Cebulę obieramy, siekamy w półkrążki i podsmażamy na maśle (4 łyżki) . Następnie dodajemy udka, podsmażamy na rumiano, podlewamy 2 szklankami wody lub bulionu warzywnego i gotujemy do miękkości udek ( w razie konieczności dolewamy płynu). Gdy będą miękkie obieramy od kości i kroimy w średniej wielkości kostkę. Mięso dodajemy do cebuli z sosem, następnie dorzucamy odsączony z zalewy groszek oraz obraną i pokrojoną w paseczki paprykę. Na 2 łyżkach masła podsmażamy mąkę, dodajemy trochę płynu. Gdy zgęstnieje dodajemy do gulaszu. Mieszamy, zagotowujemy i podajemy.

Porady

Gulasz podajemy z kaszą lub ryżem

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować