Babciny królik

  • wyświetlono: 10944 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

W jakiej wersji królik może pojawić się na stole? Polecam przepis wg mojej ukochanej Babci. Przepis przekazany z ust do ust, podawany miarami "trochę", "na oko", "mniej więcej". Niektóre rzeczy pozmieniałam, część dodałam od siebie. Mam nadzieję, że tak przygotowany królik smakowałby babci i pochwaliłaby przepis. Zapraszam do przygotowań!

dagooshya
  • 720min

Składniki

Babciny królik dla 3-4 osób (lub 2 baardzo głodnych):
1 tuszka królika o wadze ok. 1,2 kg
4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
1 płaska łyżka słodkiej papryki
sok z 1/2 cytryny
1 marchewka
1 pietruszka
kawałek selera
kawałek pora
1/2 cebuli
50 ml białego wina (opcjonalnie)
1 łyżka przyprawy do zup w płynie
2 łyżeczki koncentratu
2 płaskie łyżeczki mąki do zagęszczenia
2 łyżki śmietany 30% (użyłam jogurtu)
4 gałązki koperku
1 łyżka oleju
sól, pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN + marynowanie przez noc
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

Sposób przygotowania przepisu:

Babciny królik

  • 1. Królika myjemy, osuszamy i kroimy na części - otrzymamy 2 duże nóżki, 2 małe, 2 polędwiczki i żeberka - te ostatnie są niepotrzebne do tego dania, możemy ich użyć do przygotowania np. zupy. Tak przygotowane mięso polewamy sokiem z cytryny, nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką (ja dodałam jeszcze szczyptę chilli). Obkładamy plasterkami czosnku, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • 2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju. Królika smażymy z obu stron na złoty kolor. Wlewamy wino i odparowujemy. Dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę. Podlewamy wodą do wysokości mięsa. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości, czyli około 90 minut.
  • 3. Mięso wyjmujemy z garnka na talerz, sos przecedzamy (warzywa z duszenia wyrzucamy, już nie będą nam potrzebne) i z powrotem wlewamy do garnka. W szklance dokładnie mieszamy 2 łyżeczki mąki, koncentrat pomidorowy i odrobinkę zimnej wody. Przelewamy do sosu, zwiększamy ogień i mieszamy tak długo, aż sos zgęstnieje. Dodajemy przyprawę do zup, doprawiamy solą i pieprzem, zabielamy śmietaną i dodajemy posiekany koperek. Mięso wkładamy do sosu, przykrywamy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż mięso będzie ciepłe. Przepis gotowy, królik pojawia się na talerzach z dodatkiem puree ziemniaczanego i duszonej marchewki. Smacznego! :)

Porady

Przepis na duszoną marchewkę do królika:
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/duszona-marchewka-do-obiadu

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

moj_niedzielny_obiadszkola_babcikrólikprzepis_miesiąca1000

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczony królik

Dodane przez: matuch1231

Pieczony królik

Danie w sam raz na niedzielny obiadek...

Babcine PRAŻUCHY

Dodane przez: kiciax1

Babcine PRAŻUCHY

zawsze tak Babcia o tym daniu tak...

Królik pieczony

Dodane przez: czarrna

Królik pieczony

Pieczone mięso z królika nie ma...

Królik w sosie śmietanowym

Dodane przez: smak i uczucie

Królik w sosie śmietanowym

Mięso z królika jest bardzo delikatne...

image-1paxic4

Dodane przez: monika016

Królik w śmietanie

Królika podobno trudno przyrządzić...

Babcine paruchy

Dodane przez: Ania_L

Babcine paruchy

U nas w rodzinie mówi się na nie...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.