Babciny królik

4.37 (209 ocen)

  • 12 godz.

W jakiej wersji królik może pojawić się na stole? Polecam przepis wg mojej ukochanej Babci. Przepis przekazany z ust do ust, podawany miarami "trochę", "na oko", "mniej więcej". Niektóre rzeczy pozmieniałam, część dodałam od siebie. Mam nadzieję, że tak przygotowany królik smakowałby babci i pochwaliłaby przepis. Zapraszam do przygotowań!

  • 12 godz.

Składniki:

  • Babciny królik dla 3-4 osób (lub 2 baardzo głodnych):
    1 tuszka królika o wadze ok. 1,2 kg
    4 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
    1 płaska łyżka słodkiej papryki
    sok z 1/2 cytryny
    1 marchewka
    1 pietruszka
    kawałek selera
    kawałek pora
    1/2 cebuli
    50 ml białego wina (opcjonalnie)
    1 łyżka przyprawy do zup w płynie
    2 łyżeczki koncentratu
    2 płaskie łyżeczki mąki do zagęszczenia
    2 łyżki śmietany 30% (użyłam jogurtu)
    4 gałązki koperku
    1 łyżka oleju
    sól, pieprz

    CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN + marynowanie przez noc
    POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
Wystaw ocenę:

4.37 (209 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Babciny królik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Królika myjemy, osuszamy i kroimy na części - otrzymamy 2 duże nóżki, 2 małe, 2 polędwiczki i żeberka - te ostatnie są niepotrzebne do tego dania, możemy ich użyć do przygotowania np. zupy. Tak przygotowane mięso polewamy sokiem z cytryny, nacieramy solą, pieprzem i słodką papryką (ja dodałam jeszcze szczyptę chilli). Obkładamy plasterkami czosnku, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
  • 2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy łyżkę oleju. Królika smażymy z obu stron na złoty kolor. Wlewamy wino i odparowujemy. Dodajemy obraną marchewkę, pietruszkę, seler, pora i cebulę. Podlewamy wodą do wysokości mięsa. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem do miękkości, czyli około 90 minut.
  • 3. Mięso wyjmujemy z garnka na talerz, sos przecedzamy (warzywa z duszenia wyrzucamy, już nie będą nam potrzebne) i z powrotem wlewamy do garnka. W szklance dokładnie mieszamy 2 łyżeczki mąki, koncentrat pomidorowy i odrobinkę zimnej wody. Przelewamy do sosu, zwiększamy ogień i mieszamy tak długo, aż sos zgęstnieje. Dodajemy przyprawę do zup, doprawiamy solą i pieprzem, zabielamy śmietaną i dodajemy posiekany koperek. Mięso wkładamy do sosu, przykrywamy i gotujemy jeszcze kilka minut, aż mięso będzie ciepłe. Przepis gotowy, królik pojawia się na talerzach z dodatkiem puree ziemniaczanego i duszonej marchewki. Smacznego! :)

Porady

Przepis na duszoną marchewkę do królika: http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/duszona-marchewka-do-obiadu

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować