Pasztet z królika Babci Anieli

4.14 (283 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Wiekowy przepis na najlepszy pasztet z królika, jaki jadłam. Pani Aniela dyktowała mi go trochę z pożółkłej kartki, a trochę z pamięci, zebrałam te zapiski i pokusiłam się o własne wykonanie. Pasztet z królika jest bardzo smaczny. Myślę, że już czas pokazać publicznie przepis na pasztet z królika.

  • 3 godz.
  • Dla 8 osób

Składniki:

  • Pasztet z królika:
    Składniki na pasztet z królika:
    królik w całości, ok 1.5 kg
    40 dag wątróbki wieprzowej lub indyczej
    20-25 dag surowej słoniny
    50 dag karkówki
    2 czerstwe bułki lub 3 kromki chleba
    gałka muszkatołowa
    2 marchewki
    1 pietruszka
    2 liście laurowe
    4-5 ziaren ziela angielskiego
    4-5 ziaren pieprzu czarnego
    5 jaj
    sól
    smalec do obsmażenia wątróbki
Wystaw ocenę:

4.14 (283 ocen)

Zobacz również:

Pasztet

Pasztet z królika babci anieli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pasztet z królika - przepis:
    Królika wkładamy do dużego garnka razem z karczkiem, marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim, pieprzem i solą, gotujemy godzinę, potem wyciągamy na talerz i studzimy wszystkie składniki.
  • 2. Bułki zalewamy ciepłym rosołem i odstawiamy do namoczenia. Wątróbkę obsmażamy na patelni z odrobiną soli, studzimy. Mięso z królika dokładnie obieramy i wraz z warzywami, wątróbką i karkówką mielimy minimum dwukrotnie w maszynce. Bułki lekko odciskamy z rosołu i również mielimy.
  • 3. Do masy mięsnej na pasztet z królika dokładamy jaja, ścieramy gałkę muszkatołową, solimy, pieprzymy, dokładnie mieszamy ręką, sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy. Jeśli masa będzie zbyt gęsta można dodać trochę pozostałego z gotowania rosołu.
  • 4. Foremki na pasztet z królika wykładamy papierem do pieczenia, słoninę kroimy na plastry i wykładamy nimi spód i wierzch pasztetu. Pasztet z królika zapiekamy ok. 90 minut przez 160-170 stopni Celsjusza. Przed krojeniem pozwalamy, aby pasztet z królika ostygł.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zobacz też przepisy na pasztet wegetariański!

Jak zrobić pasztet z królika?

Aby przygotować pasztet z królika, można przygotować 1 królik, 200 g wątróbki drobiowej,0,5 kg boczku gotowanego,4 jajka,1 korzeń pietruszki,3 marchewki, kawałek selera,1 por, 2 cebule, 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, 2 ziarna jałowca, łyżeczkę majeranku. Całość można doprawić solą, czarnym pieprzem, świeżo startą gałką muszkatołową, paprykę słodką około 5 łyżek bułki tartej.

Do garnka należy włożyć podzielonego na porcje królika i boczek, który będzie bazą na pasztet z królika pieczony. Następnie trzeba doprowadzić do wrzenia i zebrać tak zwane „szumowiny”. Następnie przepis na pasztet z królika przewiduje dodanie włoszczyzny, liści laurowych, ziela angielskiego, jałowca oraz lekko posolić. Następnie należy gotować składniki na pasztet z królika do miękkości. Na samym końcu do całości wrzucamy oczyszczoną wątróbkę na 3-4 minuty, aby nam się ścięła. Ugotowane mięso na pyszny pasztet z królika należy wystudzić, oddzielić mięso od kości i wraz z warzywami, boczkiem i wątróbką zmielić w maszynce do mięsa. Potem do mięsa trzeba wbić jajka, dosypać bułkę tartą i doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem, tartą gałką muszkatołową, majerankiem i słodką papryką. Masę na pasztet z królika domowy należy dobrze wyrobić i piec w keksówkach wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą przez godzinę w temperaturze 180 stopni. Taki pasztet z królika z warzywami można upiec, ale można też włożyć go do słoików i pasteryzować 2 razy po 30 minut.

 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Drugie śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować