gulasz z królika z leśnymi grzybami

4.5 (184 ocen)

do ziemniaków, kaszy, ryżu

Składniki:

  • 600 gram mięsa królika
    300 gram świeżych grzybów ( u mnie prawdziwki )
    2 średniej wielkości cebule
    4 szklanki bulionu
    400 ml kwaśnej śmietany
    sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, mąka, oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

4.5 (184 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Gulasz z królika z leśnymi grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso królika pokroiłam w paski, posypałam solą i pieprzem, wymieszałam, odstawiłam na 2 godziny do lodówki.
    Niewielką ilość oliwy wlałam na patelnię, podgrzałam, dodałam mięso oprószone mąką, podsmażyłam, przełożyłam do garnka, zalałam bulionem, dodałam podsmażoną cebulkę którą wcześniej pokroiłam w kosteczkę liść laurowy i ziele angielskie. Wszystko razem dusiłam przez 40 minut. Oczyszczone, pokrojone w plastry grzyby podsmażyłam na patelni z niewielką ilością oliwy, dodałam do mięska, dusiłam przez następne 20 minut. Śmietanę zahartowałam niewielką ilością wywaru z duszenia królika, dodałam do mięska. Całość gotowałam jeszcze przez następne 30 minut na wolnym ogniu bez przykrycia co jakiś czas mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Królik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować