Potrawka z królika

4.95 (167 ocen)

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Długo nie mogłam się przekonać do tego, by przygotować mięso z królika. W końcu się odważyłam i wyszło naprawdę pysznie :) Lekka potrawka z niezwykle miękkim mięsem z królika, marchewki i zielonego groszku.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • bulion z królika:
    700 g królika podzielonego na części
    sól
    2 ziarenka pieprzu
    1 listek laurowy
    2 ziarnka ziela angielskiego

    potrawka:
    2 szklanki bulionu z królika
    1 duża marchewka
    1 mała cebula
    100 g mrożonego zielonego groszku
    100 ml śmietanki kremówki 30%
Wystaw ocenę:

4.95 (167 ocen)

Zobacz również:

Kremówka Dania główne Potrawka

Potrawka z królika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Części królika przełożyć do garnka, wlać wodę tak by zakrywała mięso, dodać sól do smaki, pieprz, listek laurowy i ziele angielskie, gotować ok. 70-80 minut (do miękkości).
  • 2. Na dużą patelnię wsypać pokrojoną w plasterki marchewkę, pokrojoną cebulą, zielony groszek oraz wyjęte z wywaru ugotowane mięso. Zalać 2 szklankami bulionu z królika, gotować pod przykryciem jeszcze ok. pół godziny. Na koniec wlać śmietankę, doprowadzić do wrzenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Groszek Królik Marchewka Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować