Gołąbki wigilijne (postne) z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Grzyby suszone namoczyć na noc w wodzie. Na drugi dzień gotować je przez 20 minut, wyłowić i posiekać. Ugotować ryż lub kaszę, osączyć z wody. Na rozgrzanym oleju przesmażyć posiekaną cebulę dodając szczyptę cukru i 2 szczypty jarzynki. Następnie dodać grzyby i 2 łyżki wody z gotowania grzybów. Zestawić z ognia. Dodać kaszę lub ryż, wymieszać, doprawić do smaku. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zwijać w kopertę. Gotowe gołąbki przełożyć do foliowych torebek i zamrozić. Wywar z grzybów przelać do pojemniczka i również zamrozić. W dzień wigilijny odmrożone gołąbki obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju i przełożyć je do rondla.
Odmrożony wywar z suszonych grzybów zagotować dodać troszkę masła, doprawić jarzynką, solą i pieprzem, wlać do gołąbków. Poddusić ok 10 minut. Wyjąć gołąbki a sos zagęścić mąką.
2.Uwagi:
Ja tym razem nie obsmażałam gołąbków, tylko ułożyłam je w formie natłuszczonej masłem, wlałam bulion grzybowy ok 1 szklanki i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st na 70 minut.
Komentarze