Gołąbki wigilijne (postne) z grzybami

4.45 (165 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

To danie warto przygotować wcześniej, zamrozić a w dzień wigiliny podgrzać.

  • 2 godz.
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 liści obgotowanych kapusty białej lub włoskiej
    1 torebka kaszy jęczmiennej lub ryżu
    40 gram suszonych grzybów leśnych
    1 cebula cukrowa
    jarzynka, sól, cukier, pieprz, szczypta tymianku
Wystaw ocenę:

4.45 (165 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Gołąbki wigilijne (postne) z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Gołąbki wigilijne (postne)z grzybami 1. Grzyby suszone namoczyć na noc w wodzie. Na drugi dzień gotować je przez 20 minut, wyłowić i posiekać. Ugotować ryż lub kaszę, osączyć z wody. Na rozgrzanym oleju przesmażyć posiekaną cebulę dodając szczyptę cukru i 2 szczypty jarzynki. Następnie dodać grzyby i 2 łyżki wody z gotowania grzybów. Zestawić z ognia. Dodać kaszę lub ryż, wymieszać, doprawić do smaku. Na każdy liść nakładać porcję farszu i zwijać w kopertę. Gotowe gołąbki przełożyć do foliowych torebek i zamrozić. Wywar z grzybów przelać do pojemniczka i również zamrozić. W dzień wigilijny odmrożone gołąbki obsmażyć z obu stron na rozgrzanym oleju i przełożyć je do rondla.
    Odmrożony wywar z suszonych grzybów zagotować dodać troszkę masła, doprawić jarzynką, solą i pieprzem, wlać do gołąbków. Poddusić ok 10 minut. Wyjąć gołąbki a sos zagęścić mąką.
  • 2. Uwagi:
    Ja tym razem nie obsmażałam gołąbków, tylko ułożyłam je w formie natłuszczonej masłem, wlałam bulion grzybowy ok 1 szklanki i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st na 70 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kasza Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować