Zapiekane gołąbki z ryżem i grzybami podane z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Liscie z kapusty obgotowac we wrzatku , ostudzic.
Ryż ugotowac w lekko osolonej wodzie, odcedzic, odstawic do przestudzenia.
Cebule posiekać , zeszklic na oliwie na rumiano.
Grzyby,oczyścić, opłukać, pokroić i chwilę pogotować. Odcedzić a wode z gotowania tych grzybów zostawic, nie wylewac bo sie przyda)
Cebule połaczyc z grzybami , dusić do miękkości, podlewajac wodą która została z gotowania grzybów. Przyprawic Odstawic do przestudzenia i drobno posiekac nozem . Mozna tez przepuscic przez maszynke a le ja wole jak sa wyczuwalne dlatego tylko siekam nożem na jaknajmniejsze kawałki.
Grzyby z cebula wymieszac z ryżem, przyprawic do smaku.
Farsz nakładac na kicie kapusty pozbawione twardego nerwu, zwijac. Układać ciasto z naczyniu natłuszczonym i wyłozonym 2-3 lisci kapusty.Na wierzchu ułozonych gołabków równiez ułozyc 2-3 liscie kapusciane. Gołabki podlac woda.
Dusić w piekarniku, aż kapusta będzie miękka około 50 -60 minut
2. Sos grzybowo natkowy:
Cebule obrac , posiekac i zeszklic. Dodać grzyby pokrojone w wieksze kawałki, podlac odrobina wody i dusic do miekkosci, przyprawic sola pieprzem i suszona natką.
Na koniec dodac dodać śmietanę zagęszczona z mąką i wymieszaną z kilkoma łyżkami sosu.
.Gołąbki podawać na gorąco z sosem grzybowo natkowym -smacznego:)
Komentarze