Zapiekane gołąbki z ryżem i grzybami podane z sosem grzybowym

4.48 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

smaczne sycące , pozywne..... na kazda okazje!!!

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Gołąbki :
    kilkanascie lisci kapusty na gołabki oraz liscie do wyłozenia naczynia do zapiekania
    grzyby lesne borowiki , około 1 kg
    -około 3 szklanki ryzu białego długiego
    2 srednie cebule
    magii
    pieprz świezo zmielony
    sól
    suszona natka
    2 łyżki masła
    Sos :
    około 5 sztuk srednich borowników
    - cebula
    - 2 łyżki masła
    - 1 łyżka oleju
    - sól
    1 łyzeczka suszonej natki
    pieprz
    - śmietana
    mąka do zagęszczenia
    oraz natka do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.48 (169 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gołąbki

Zapiekane gołąbki z ryżem i grzybami podane z sosem grzybowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Liscie z kapusty obgotowac we wrzatku , ostudzic.
    Ryż ugotowac w lekko osolonej wodzie, odcedzic, odstawic do przestudzenia.
    Cebule posiekać , zeszklic na oliwie na rumiano.
    Grzyby,oczyścić, opłukać, pokroić i chwilę pogotować. Odcedzić a wode z gotowania tych grzybów zostawic, nie wylewac bo sie przyda)
    Cebule połaczyc z grzybami , dusić do miękkości, podlewajac wodą która została z gotowania grzybów. Przyprawic Odstawic do przestudzenia i drobno posiekac nozem . Mozna tez przepuscic przez maszynke a le ja wole jak sa wyczuwalne dlatego tylko siekam nożem na jaknajmniejsze kawałki.
    Grzyby z cebula wymieszac z ryżem, przyprawic do smaku.
    Farsz nakładac na kicie kapusty pozbawione twardego nerwu, zwijac. Układać ciasto z naczyniu natłuszczonym i wyłozonym 2-3 lisci kapusty.Na wierzchu ułozonych gołabków równiez ułozyc 2-3 liscie kapusciane. Gołabki podlac woda.
    Dusić w piekarniku, aż kapusta będzie miękka około 50 -60 minut

    2. Sos grzybowo natkowy:
    Cebule obrac , posiekac i zeszklic. Dodać grzyby pokrojone w wieksze kawałki, podlac odrobina wody i dusic do miekkosci, przyprawic sola pieprzem i suszona natką.
    Na koniec dodac dodać śmietanę zagęszczona z mąką i wymieszaną z kilkoma łyżkami sosu.
    .Gołąbki podawać na gorąco z sosem grzybowo natkowym -smacznego:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kapusta Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować