Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (wegetariańskie)

  • wyświetlono: 5620 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Kocham takie gołąbki z kaszą, zdecydowanie bardziej niż ryżem i mięsem. Do przygotowania swoich gołąbków użyłam dwóch rodzajów kasz - białej i brązowej.

Katarzyna Janeczko

Składniki

Porcja na ok 30 szt.
2 główki kapusty białej (średniej wielkości)
5 torebek kaszy (100g każda)
3 garście suszonych grzybów leśnych
200 g pieczarek
2 duże cebule (u mnie czerwona i biała)
2 łyżki sosu dowolnego sojowego (u mnie jasny)
sól
pieprz
tymianek
lubczyk suszony
przyprawa uniwersalna

Dodatkowo:
100 g margaryny
sos grzybowy do polania lub tłuszcz ze skwarkami
olej do smażenia

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z kaszą gryczaną i grzybami (wegetariańskie)

  • Gołąbki z kaszą i grzybami (wegetariańskie)1. Grzyby namoczyć na noc a na drugi dzień ugotować, odcedzić i wystudzić. Drobno pokroić. Ze środków kapusty wyciąć głąby. Główki sparzyć- włożyć każdą osobno do garnka z lekko osoloną i gotującą się wodą. Delikatnie obrać i ściągać pojedynczo liście gdy zaczną odchodzić. Wystudzić.
  • Gołąbki z kaszą i grzybami (wegetariańskie)2. Kasze ugotować w wodzie z dodatkiem przyprawy uniwersalnej do miękkości aż zaczną się rozgotowywać. Wystudzić na sicie wyciągnięte z woreczków. Cebule obrać, pokroić w kostkę i usmażyć. Pieczarki oczyścić, pokroić drobno lub posiekać, usmażyć razem z grzybami na odrobinie oleju z dodatkiem przypraw, sosu sojowego i ziół. Wystudzić. W dużej misce wymieszać kasze, smażone grzyby z pieczarkami i cebule.
  • Gołąbki z kaszą i grzybami (wegetariańskie)3. Gotowy farsz zawijać w liście kapusty formując gołąbki. Dno naczynia do zapiekania lub brytfanny wyłożyć ''wolnymi i brzydkimi'' liśćmi, na liście ciasno ułożyć warstwę gołąbków a wolne luki powkładać plasterki margaryny. Czynność powtórzyć do skończenia się farszu. Całość zalać wodą (wymieszaną z przyprawą uniwersalną) do połowy wysokości. Na wierzchu ułożyć liście które zostały.
  • 4. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika. Piec ok godziny w temperaturze 200 stopni. Po godzinie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i zapiekać dodatkowo ok 30 min aż kapusta w gołąbkach będzie miękka. Takie gołąbki najlepsze są na drugi dzień.

Porady

Gdy kasza nie zechce się kleić, dodać jajko surowe lub gotowane ziemniaki zgniecione. Ja uzyłam kaszy Janex, która świetnie się trzymała całości.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniasezonowe_przysmakiszkola_babciGołąbki z kaszą gryczanąDANIA Z GRZYBAMIdania z kapustąpieczone gołąbkiwegetariańskie gołąbkidania z kaszągołąbki z kaszą i grzybami

Komentarze

Podobne przepisy

Gołąbki z grzybami i kaszą jaglaną

Dodane przez: Gregorhspeed

Gołąbki z grzybami i kaszą jaglaną

Chcecie na święta zaskoczyć waszych...

zdrowe_kasze

Dodane przez: kamila19851

Gołąbki z kaszą gryczaną i soczewicą

To, że kasza gryczana ma mnóstwo...

gołąbki z kaszą gryczaną

Dodane przez: pati197799

Gołąbki z kaszą gryczaną

W domu najczęściej jadamy gołąbki...

image-2bb4n7m

Dodane przez: natalia2004

pieczeń z grzybami i kaszą gryczaną

Smaczna pieczeń z dodatkiem kaszy...

Gołąbki z kaszą gryczaną i papryką

Dodane przez: luna19

Gołąbki z kaszą gryczaną i papryką

Gołąbki zawsze lubiane

Gołąbki z kaszą gryczaną

Dodane przez: Gregorhspeed

Gołąbki z kaszą gryczaną

Uwielbiam gołąbki ,więc postanowiłem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE

Drogi użytkowniku, wprowadziliśmy aktualizację w regulaminie, który zacznie obowiązywać od 18.12.2019. Zaktualizowany regulamin znajdziesz tutaj.