Gołąbki z liści winogron i kaszy jęczmiennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Liście wkładamy na chwilę do wrzącej wody, wyjmujemy i wkładamy do zimnej wody, odcedzamy. Cebulę szklimy na oleju. Mieszamy składniki farszu:kaszę, mięso, cebulę, koperek, jajka ,sól i pieprz. Mieszamy na jednolitą masę. Nakładamy niewielką ilość farszu na każdy liść. Zawijamy gołąbki. Układamy w wysmarowanym tłuszczem i wylozonymi lisciami naczyniu żaroodpornym. Układamy ściśle obok siebie, mozna ułożyć 2 warstwy jedna na drugiej. Wierzch przykrywamy kilkoma liśćmi, podlewamy 2 szklankamo rosołu lub osoloną wodą. Pieczemy ok 1h i 20 minut w 180 stopniach.
Porady
Liście możemy przygotować na zimę. Parzymy jak wyżej, studzimy. Przekładamy je naprzemiennie folią spożywczą i układa paczuszki po kilka sztuk.
Komentarze