Gołąbki z liści winogron i kaszy jęczmiennej

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczne o ciekawym smaku

  • 1 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 30 dużych liści winogron plus kilka do wyłożenia naczynia
    1 woreczek ugotowanej kaszy jęczmiennej
    1 szklanka posiekanego gotowanego lub pieczonego mięsa ( z rosołu, pieczeni)
    2 surowe jajka
    2 usiekane w kostkę cebule
    Sól
    Pieprz
    Posiekany koperek
    Olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Gołąbki

Gołąbki z liści winogron i kaszy jęczmiennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Liście wkładamy na chwilę do wrzącej wody, wyjmujemy i wkładamy do zimnej wody, odcedzamy. Cebulę szklimy na oleju. Mieszamy składniki farszu:kaszę, mięso, cebulę, koperek, jajka ,sól i pieprz. Mieszamy na jednolitą masę. Nakładamy niewielką ilość farszu na każdy liść. Zawijamy gołąbki. Układamy w wysmarowanym tłuszczem i wylozonymi lisciami naczyniu żaroodpornym. Układamy ściśle obok siebie, mozna ułożyć 2 warstwy jedna na drugiej. Wierzch przykrywamy kilkoma liśćmi, podlewamy 2 szklankamo rosołu lub osoloną wodą. Pieczemy ok 1h i 20 minut w 180 stopniach.

Porady

Liście możemy przygotować na zimę. Parzymy jak wyżej, studzimy. Przekładamy je naprzemiennie folią spożywczą i układa paczuszki po kilka sztuk.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Liście winogron Kurczak Koper

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować