Zupa krewetkowa po polsku

4.48 (156 ocen)

  • 35 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Uwielbiam zupy z krewetkami, zazwyczaj robiłam ją po tajsku, z mleczkiem kokosowym i trawą cytrynową, tym razem postawiłam na polską wersję, wiem, nie będę skromna ale jest przepyszna a całość przygotowania zajmuje pół godzinki, ważne w tej zupie są krewetki ja używam zawsze vannamei są najlepsze.

  • 35 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 ziemniaków
    23 dag mrożonych krewetek vannamei obranych
    ½ pora
    ½ czerwonej papryki
    ½ puszki kukurydzy
    50 g serka topionego śmietankowego
    1 łyżka klarowanego masła
    1 litr bulionu warzywnego
    1 liść laurowy
    Szczypta oregano do smaku
    Sól morska do smaku
    Świeżo mielony pieprz do smaku
    Gałka muszkatołowa do smaku
Wystaw ocenę:

4.48 (156 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Zupa krewetkowa po polsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • warzywa 1. Ziemniaki obrać, z papryki wydrążyć nasiona, wszystko pokroić w kostkę łącznie z porem.
    W garnku rozgrzać klarowane masło, wrzucić warzywa zeszklić 5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać.
  • Gotowanie 2. Wlać gorący bulion , dodać liść laurowy, posolić do smaku i gotować pod przykryciem 20 minut, do momentu aż ziemniaki będą miękkie, wsypać osączoną z zalewy kukurydzę, dodać rozmrożone i opłukane krewetki, oraz serek topiony, doprawić do smaku oregano, gałką muszkatołową, świeżo zmielonym pieprzem i ewentualnie solą , gotować jeszcze chwile do rozpuszczenia serka.

    Zupa jest gotowa.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krewetki Papryka Por Warzywa Ziemniaki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Europejska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować