Gołąbki z kiszonych liści kapusty

  • wyświetlono: 244 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wyśmienite gołąbki, równie smaczne, jak te ze słodkiej kapusty, a dzięki temu, że nie trzeba parzyć kapusty, robi się je bardzo szybko. Do tradycyjnego farszu z mięsa, ryżu i cebuli dodałam startą marchewkę, zieloną pietruszkę i kurkumę. Gołąbki podałam z sosem pieczarkowym. Polecam :)

portret
  • 6 porcje
  • 120min

Składniki

1 op. kiszonych liści kapusty (1 kg)
200 g ryżu basmati
600 g mielonej łopatki wieprzowej
2 średnie cebule
2 średnie marchewki
3 czubate łyżki posiekanej zielonej pietruszki
3 łyżki oleju
1 łyżeczka kurkumy
sól
pieprz
2 łyżki masła

sos:
500 g pieczarek
3 łyżki oleju
450 ml śmietanki 30%
1 łyżka proszku z suszonych grzybów
3 łyżeczki skrobi kukurydzianej
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z kiszonych liści kapusty

  • 1. Ryż gotujemy 8 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę smażymy na 3 łyżkach oleju do zeszklenia, dodajemy marchew i kurkumę, chwilę razem dusimy. Ryż, mięso, cebulę z marchwią i posiekaną pietruszkę, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Liście kapusty płuczemy i osączamy. Zawijamy farsz w liście (powinno wyjść 12 gołąbków). Połową pozostałych liści wykładamy dno brytfanny, na nich ciasno układamy gołąbki i przykrywamy resztą liści. Masło rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i zalewamy gołąbki. Pieczemy 90 minut pod przykryciem w temperaturze 160 stopni.
  • 3. Pieczarki czyścimy, płuczemy i kroimy drobno. Podsmażamy na 3 łyżkach oleju, dodajemy proszek z suszonych grzybów i podlewamy 1 szklanką wody, dusimy ok. 15 minut, dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Skrobię rozprowadzamy w 1/4 szklanki zimnej wody, wlewamy do sosu i chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Gołąbki podajemy polane sosem.

Porady

Zamiast sosu pieczarkowego można użyć innego, np. pomidorowego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżmięso mielonecebulakurkumamarchewkagołąbkiobiadsos pieczarkowykiszone liście kapusty

Komentarze

Podobne przepisy

gołąbki

Dodane przez: wiesiołek

Gołąbki z młodej kapusty

Na takie gołąbki czekamy cały rok,...

oszukane gołąbki z kapustą kiszoną

Dodane przez: melania18

Oszukane gołąbki z kiszoną kapustą

Nowość w mojej kuchni.

image-192vihh

Dodane przez: JulkaTomeczek

Gołąbki z kapusty włoskiej

Takie gołąbki z kapusty włoskiej...

bigos z kiszonej kapusty

Dodane przez: bieniaszka

Bigos z kiszonej kapusty

Ile gospodyń tyle pomysłów na to...

image-16prux6

Dodane przez: agarybak76

Gołąbki z młodej kapusty

Najczęściej przygotowuję te tradycyjne,...

Gołąbki z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną podane z sosem pieczarkowym

Dodane przez: Joanna Kryla

Gołąbki z kiszoną kapustą i kaszą gryczaną...

W tym roku na Boże Narodzenie postanowiłam...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE