Gołąbki z kiszonych liści kapusty

  • wyświetlono: 473 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wyśmienite gołąbki, równie smaczne, jak te ze słodkiej kapusty, a dzięki temu, że nie trzeba parzyć kapusty, robi się je bardzo szybko. Do tradycyjnego farszu z mięsa, ryżu i cebuli dodałam startą marchewkę, zieloną pietruszkę i kurkumę. Gołąbki podałam z sosem pieczarkowym. Polecam :)

portret
  • 6 porcje
  • 120min

Składniki

1 op. kiszonych liści kapusty (1 kg)
200 g ryżu basmati
600 g mielonej łopatki wieprzowej
2 średnie cebule
2 średnie marchewki
3 czubate łyżki posiekanej zielonej pietruszki
3 łyżki oleju
1 łyżeczka kurkumy
sól
pieprz
2 łyżki masła

sos:
500 g pieczarek
3 łyżki oleju
450 ml śmietanki 30%
1 łyżka proszku z suszonych grzybów
3 łyżeczki skrobi kukurydzianej
sól
pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Gołąbki z kiszonych liści kapusty

  • 1. Ryż gotujemy 8 minut w osolonej wodzie. Odcedzamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę smażymy na 3 łyżkach oleju do zeszklenia, dodajemy marchew i kurkumę, chwilę razem dusimy. Ryż, mięso, cebulę z marchwią i posiekaną pietruszkę, dokładnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  • 2. Liście kapusty płuczemy i osączamy. Zawijamy farsz w liście (powinno wyjść 12 gołąbków). Połową pozostałych liści wykładamy dno brytfanny, na nich ciasno układamy gołąbki i przykrywamy resztą liści. Masło rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody i zalewamy gołąbki. Pieczemy 90 minut pod przykryciem w temperaturze 160 stopni.
  • 3. Pieczarki czyścimy, płuczemy i kroimy drobno. Podsmażamy na 3 łyżkach oleju, dodajemy proszek z suszonych grzybów i podlewamy 1 szklanką wody, dusimy ok. 15 minut, dodajemy śmietankę i zagotowujemy. Skrobię rozprowadzamy w 1/4 szklanki zimnej wody, wlewamy do sosu i chwilę gotujemy. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 4. Gołąbki podajemy polane sosem.

Porady

Zamiast sosu pieczarkowego można użyć innego, np. pomidorowego.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ryżmięso mielonecebulakurkumamarchewkagołąbkiobiadsos pieczarkowykiszone liście kapusty

Komentarze

Podobne przepisy

oszukane gołąbki z kapustą kiszoną

Dodane przez: melania18

Oszukane gołąbki z kiszoną kapustą

Nowość w mojej kuchni.

gołąbki

Dodane przez: wiesiołek

Gołąbki z młodej kapusty

Na takie gołąbki czekamy cały rok,...

Gołąbki drobiowe z białą kaszą,kiszoną kapustą w sosie pomidorowym

Dodane przez: ziutula

Gołąbki drobiowe z białą kaszą,kiszoną kapustą...

Pyszne gołąbki drobiowe z białej...

image-192vihh

Dodane przez: JulkaTomeczek

Gołąbki z kapusty włoskiej

Takie gołąbki z kapusty włoskiej...

image-16prux6

Dodane przez: agarybak76

Gołąbki z młodej kapusty

Najczęściej przygotowuję te tradycyjne,...

bigos z kiszonej kapusty

Dodane przez: bieniaszka

Bigos z kiszonej kapusty

Ile gospodyń tyle pomysłów na to...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE