Ciasto mega marchewkowe z kremem

  • wyświetlono: 5245 |
  • dodany do książki kucharskiej: 24 |
  • polecenia: 0

Mega marchewkowe ciasto a to dlatego, że krem też jest na bazie budyniu marchewkowego i pomarańczy, wilgotne, korzenne, słodziutkie z warstwa bitej puszystej śmietanki, to ciasto to hit wśród jesiennych wypieków. Całość komponuje się wyśmienicie, ciasto jest pyszne ;)

IMG_20180423_133914
  • 14 porcje
  • 120min
  • Średni

Składniki

Składniki na blaszkę 25/30 cm

Ciasto:

2 szklanki startej marchewki
5 jajek
10 dag cukru kryształu
15 dag cukru trzcinowego brązowego
1 szklanka oleju roślinnego
2 szklanki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub innej korzennej

Krem marchewkowy:
1 starta marchewka
½ litra mleka 3,2%
3-4 łyżki cukru
15 dag masła 82%
1 budyń śmietankowy
1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
Skórka otarta z 1 pomarańczy

Krem śmietanowy:
35o ml śmietany kremówki
2 łyżki sera mascarpone
1 łyżka cukru pudru
Wiórki czekoladowe np. o smaku pomarańczy do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto mega marchewkowe z kremem

  • Przygotowanie1. Ciasto marchewkowe:

    Do miski wbijamy jajka wsypujemy cukry i mikserem ubijamy do białości,
    wlewamy olej oraz dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z korzennymi przyprawami sodą i proszkiem do pieczenia aż do skończenia nie przerywając ucierania, na koniec dodać startą marchew mieszać delikatnie do połączenia.
  • Przygotowanie2. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut w temp 175*c. Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce. Całkiem zimne przekroić wzdłuż na połowę.
  • Przygotowanie3. Krem marchewkowy:
    Połowę mleka zagotować z cukrem, dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę, zmniejszyć ogień do minimum, całość przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu parę minut aż marchewka zmięknie, zestawić z ognia, zmiksować blenderem. Ponownie wstawić na palnik.


    W reszcie zimnego mleka rozrobić budyń z mąką ziemniaczaną, wlać do gotującego się mleka marchewkowego i ugotować gęsty budyń. Wystudzić.
    Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu , miksować aż powstanie gęsty krem, wymieszać z otartą skórką pomarańczową. Przełożyć kremem ciasto.


    Dobrze schłodzoną kremówkę z serkiem i cukrem pudrem ubić na gęsty krem, wyłożyć na wierzch ciasta, posypać wiórkami czekoladowymi, schłodzić w lodówce.
    Słodkich wypieków!

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zimawarzywapomarańczedeserydo kawykuchnia polskajesieńświątecznesmietankadla gościciasto marchewkowePoczęstunekjesienne wypiekikrem marchewkowyprzekładane ciastowarstwowe ciastobudyń marchewkowyciasto z krememwypieki na słodkonowoczesne ciasto
 

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto marchewkowe

Dodane przez: Goniak

Ciasto marchewkowe z kremem z mleczka kokosowego

Fajne, wilgotne i zdrowsze ciacho...

Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem

Dodane przez: JustKuchcik

Ciasto marchewkowo - jabłkowe z kremem

Mokre ciasto piernikowe z dodatkiem...

Marchewkowe

Dodane przez: czar_na89

Ciasto marchewkowe z kremem

Jest to przepyszne ciasto na każdą...

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM ORZECHOWYM

Dodane przez: magdzia44448

CIASTO MARCHEWKOWE Z KREMEM ORZECHOWYM

Pyszne ciasto marchewkowe idealnie...

Niezawodne ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Dodane przez: BARB

Niezawodne ciasto marchewkowe z kremem mascarpone

Uwielbiane w moim domu, wilgotne...

Marchewkowe ciasto z kokosowym kremem

Dodane przez: dorota w

Marchewkowe ciasto z kokosowym kremem

Przepyszny torcik z ciasta marchewkowo-kokosowego...