Ciasto mega marchewkowe z kremem

4.34 (195 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Mega marchewkowe ciasto a to dlatego, że krem też jest na bazie budyniu marchewkowego i pomarańczy, wilgotne, korzenne, słodziutkie z warstwa bitej puszystej śmietanki, to ciasto to hit wśród jesiennych wypieków. Całość komponuje się wyśmienicie, ciasto jest pyszne ;)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Składniki na blaszkę 25/30 cm

    Ciasto:

    2 szklanki startej marchewki
    5 jajek
    10 dag cukru kryształu
    15 dag cukru trzcinowego brązowego
    1 szklanka oleju roślinnego
    2 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
    2 łyżeczki przyprawy do szarlotki lub innej korzennej

    Krem marchewkowy:
    1 starta marchewka
    ½ litra mleka 3,2%
    3-4 łyżki cukru
    15 dag masła 82%
    1 budyń śmietankowy
    1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Skórka otarta z 1 pomarańczy

    Krem śmietanowy:
    35o ml śmietany kremówki
    2 łyżki sera mascarpone
    1 łyżka cukru pudru
    Wiórki czekoladowe np. o smaku pomarańczy do posypania
Wystaw ocenę:

4.34 (195 ocen)

Ciasto mega marchewkowe z kremem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Przygotowanie 1. Ciasto marchewkowe:

    Do miski wbijamy jajka wsypujemy cukry i mikserem ubijamy do białości,
    wlewamy olej oraz dodajemy po łyżce mąki wymieszanej z korzennymi przyprawami sodą i proszkiem do pieczenia aż do skończenia nie przerywając ucierania, na koniec dodać startą marchew mieszać delikatnie do połączenia.
  • Przygotowanie 2. Ciasto wylać do wyłożonej pergaminem formy wstawić do piekarnika i piec 50-55 minut w temp 175*c. Po upieczeniu ciasto wystudzić na kratce. Całkiem zimne przekroić wzdłuż na połowę.
  • Przygotowanie 3. Krem marchewkowy:
    Połowę mleka zagotować z cukrem, dodać startą na tarce jarzynowej marchewkę, zmniejszyć ogień do minimum, całość przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu parę minut aż marchewka zmięknie, zestawić z ognia, zmiksować blenderem. Ponownie wstawić na palnik.


    W reszcie zimnego mleka rozrobić budyń z mąką ziemniaczaną, wlać do gotującego się mleka marchewkowego i ugotować gęsty budyń. Wystudzić.
    Miękkie masło o temperaturze pokojowej utrzeć na puch, ucierając dodawać po łyżce zimnego budyniu , miksować aż powstanie gęsty krem, wymieszać z otartą skórką pomarańczową. Przełożyć kremem ciasto.


    Dobrze schłodzoną kremówkę z serkiem i cukrem pudrem ubić na gęsty krem, wyłożyć na wierzch ciasta, posypać wiórkami czekoladowymi, schłodzić w lodówce.
    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomarańcze Warzywa Śmietanka Budyń

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować