Sernik wigilijny

4.32 (200 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Propozycja na zbliżające się dużymi krokami święta Bożego Narodzenia, sernik na kruchym spodzie, z nutką cytrynową, nie jest za ciężki, ładnie się kroi,a jak smakuje... Lubię piec serniki, raz coś dodam, raz odejmę, ale ten wyszedł idealny, równy i bardzo smaczny :-)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Blaszka 25x36 cm
    Kruchy spód:
    2 szkl. mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru pudru
    1 cukier waniliowy
    ok. 3/4 kostki masła lub margaryny
    1 jajko
    powidła lub marmolada do posmarowania spodu
    Masa serowa:
    1 kg sera z wiaderka
    250 g twarogu półtłustego w kostce
    8 jajek L
    szczypta soli
    100 g masła lub margaryny
    1,5 szkl. cukru
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej
    skórka otarta z jednej wyparzonej cytryny
    sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

4.32 (200 ocen)

Sernik wigilijny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sernik. 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia,do miski,wsypujemy cukry,wrzucamy pokrojone na mniejsze kawałki masło,siekamy nożem i wrzucamy całe jajko.Zagniatamy kruche ciasto,wylepiamy spód blachy wyłożonej papierem do pieczenia,nakłuwamy widelcem.
    Wrzucamy do nagrzanego piekarnika na 200 C i pieczemy ok.15 min.do zarumienienia,po przestygnięciu smarujemy powidłami lub marmoladą.

    Białka oddzielić od żółtek,żółtka utrzeć z połową szkl.cukru na jasną masę w kolorze koglu,dodać twaróg z wiaderka oraz twaróg z kostki rozgnieciony widelcem,wsypać budyń z mąką ziemniaczaną oraz wlać roztopione i przestudzone masło,miksować krótko tyko do połączenia.
    Białka ubić ze szczyptą soli i szkl.cukru na sztywną pianę.
    Do masy serowej wmieszać delikatnie łyżką drewnianą ubitą pianę.
  • Sernik. 2. Masę wylać na podpieczony spód.
    Piec w temp.170 C ok.1 godz.
    Po upieczeniu nie wyjmujemy od razu,tylko uchylamy drzwiczki piekarnika,pozostawiamy do wystygnięcia.
    Sernik w trakcie pieczenia przykrywam folią aluminiową,żeby za mocno wierzch się nie spiekł.
  • Sernik. 3. Przygotować ulubioną polewę.

Porady

Do sernika można dodać swoje ulubione dodatki np. skórkę pomarańczową albo rodzynki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały Twaróg

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować