Gołąbki z dorsza i kaszy jęczmiennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielamy liście kapusty i parzymy w gorącej,osolonej wodzie.Filety z dorsza bez skóry przepuszczamy przez maszynkę,cebule kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zmielonej ryby.Kaszę gotujemy i po ostudzeniu dodajemy do farszu ,wyciskamy sok z jednej cytryny,dodajemy trochę pieprzu i soli,całość wyrabiamy na jednolitą masę.Farsz układamy na liściach i zawijamy jak klasyczne gołąbki.Uformowane gołąbki podsmażamy z obu stron na patelni,wkładamy do brytwany i zalewamy bulinem (na 1litr wody pół słoiczka koncentratu pomidorowego i jedna kostka rosołowa)pieczemy 30min.w temperaturze 180stopni
Porady
ja lubię jak sos do gołąbków jest trochę gęstrzy więc rozrobiony bulion zaklepuję odrobiną mąki z wodą, dorsz nie może być mrożony tylko świeży
Komentarze