GOŁĄBKI Z DORSZA I KASZY JĘCZMIENNEJ

  • wyświetlono: 1724 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Tradycyjne gołąbki z mięsem zastąpiłam rybą

angelika81
  • 1min

Składniki

pół kilograma filetów z dorsza ,1 kapusta włoska,200gram kaszy jęczmiennej,1 cytryna,2 duże cebule,sól,pieprz,koncentrat pomidorowy,1 kostka rosołowa

Sposób przygotowania przepisu:

GOŁĄBKI Z DORSZA I KASZY JĘCZMIENNEJ

  • 1. Oddzielamy liście kapusty i parzymy w gorącej,osolonej wodzie.Filety z dorsza bez skóry przepuszczamy przez maszynkę,cebule kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zmielonej ryby.Kaszę gotujemy i po ostudzeniu dodajemy do farszu ,wyciskamy sok z jednej cytryny,dodajemy trochę pieprzu i soli,całość wyrabiamy na jednolitą masę.Farsz układamy na liściach i zawijamy jak klasyczne gołąbki.Uformowane gołąbki podsmażamy z obu stron na patelni,wkładamy do brytwany i zalewamy bulinem (na 1litr wody pół słoiczka koncentratu pomidorowego i jedna kostka rosołowa)pieczemy 30min.w temperaturze 180stopni

Porady

ja lubię jak sos do gołąbków jest trochę gęstrzy więc rozrobiony bulion zaklepuję odrobiną mąki z wodą, dorsz nie może być mrożony tylko świeży

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

zdrowie_na_talerzurybadanie rybnemoj_niedzielny_obiadkaszaszkola_babcikapustadanie świątecznekuchnia polska

Komentarze

Podobne przepisy

Pieczona szynka w selerowym pure

Dodane przez: Jaga85

Pieczona szynka w selerowym puree

Dla mnie uroczysty obiad kojarzy...

image-0xqrmff

Dodane przez: JulkaTomeczek

Faszerowany pstrąg

Ciekawa w smaku rybka faszerowana...

udka na ostro

Dodane przez: magdzia44448

PIECZONE UDKA KURCZAKA NA OSTRO

Z dodatkiem ostrej musztardy i...

dorsz curry z sosem ze świeżych pomidorów

Dodane przez: magdzia44448

DORSZ CURRY Z SOSEM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Pyszna ryba na piątkowy obiad z...

POMYSŁ NA WYKORZYSTANIE MIĘSA Z ZUPY I SMACZNY OBIAD

Dodane przez: magdzia44448

POMYSŁ NA WYKORZYSTANIE MIĘSA Z ZUPY

Szybkie i proste danie. :)

WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU

Dodane przez: magdzia44448

WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU

Polecam wypróbowanie wieprzowiny...