GOŁĄBKI Z DORSZA I KASZY JĘCZMIENNEJ

4.99 (177 ocen)

  • 1 min

Tradycyjne gołąbki z mięsem zastąpiłam rybą

  • 1 min

Składniki:

  • pół kilograma filetów z dorsza ,1 kapusta włoska,200gram kaszy jęczmiennej,1 cytryna,2 duże cebule,sól,pieprz,koncentrat pomidorowy,1 kostka rosołowa
Wystaw ocenę:

4.99 (177 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb Ryba

Gołąbki z dorsza i kaszy jęczmiennej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielamy liście kapusty i parzymy w gorącej,osolonej wodzie.Filety z dorsza bez skóry przepuszczamy przez maszynkę,cebule kroimy w drobną kostkę i dodajemy do zmielonej ryby.Kaszę gotujemy i po ostudzeniu dodajemy do farszu ,wyciskamy sok z jednej cytryny,dodajemy trochę pieprzu i soli,całość wyrabiamy na jednolitą masę.Farsz układamy na liściach i zawijamy jak klasyczne gołąbki.Uformowane gołąbki podsmażamy z obu stron na patelni,wkładamy do brytwany i zalewamy bulinem (na 1litr wody pół słoiczka koncentratu pomidorowego i jedna kostka rosołowa)pieczemy 30min.w temperaturze 180stopni

Porady

ja lubię jak sos do gołąbków jest trochę gęstrzy więc rozrobiony bulion zaklepuję odrobiną mąki z wodą, dorsz nie może być mrożony tylko świeży

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Kasza Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Święta Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować