Galareta z dorszem i grzybami

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lekka galareta z dorszem pod gwiazdami z marchewki. Na świątecznym stole będzie pasować idealnie.Galareta zawiera sporo warzyw, jest dietetyczna także mogą ją jeść osoby dbające o linię. Warto zaskoczyć gości czymś nowym i fajnie podanym. Na pewno będzie im smakować.

  • 2 godz.
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 marchewki

    60 dkg dorsza filet

    1/3 brokuła

    500 g pieczarek w zalewie octowej

    ogórek zielony do dekoracji

    majonez

    natka pietruszki

    sól, pieprz czarny, czerwony

    2 ziela angielskie

    1 liść laurowy

    1 plaster selera

    1 kawałek pora

    7 łyżeczek żelatyny

    2 litry wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ryba Przystawki Galantyna

Galareta z dorszem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bulion:



    Do garnka wlewam wodę, dodaję obraną marchewkę, seler, por, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz czarny kilka ziarenek. Gotuję bulion około 10 minut. Po tym czasie wkładam rybę do garnka i gotuję jeszcze na bardzo wolnym ogniu około pięć minut. Zależy jaki gruby płat ryby mamy. Ryba dojdzie w bulionie jak go zdejmiemy z ognia. Odstawiam do ostygnięcia.



    Wyjmuje rybę na talerz, marchewkę także, resztę warzyw można zjeść. Bulion przecedzam przez gazę, albo ręcznik papierowy żeby był klarowny.

    Żelatynę namaczam w 1/2 szklance zimnej wody. Część bulionu podgrzewam żeby rozpuścić w nim żelatynę.



    Wykonanie:



    Brokuły dzielę na małe różyczki i gotuje aldente w osolonej wodzie, odcedzam.

    Foremkę o wymiarach 25 x 12 wykładam całą folią spożywczą. Wylewam 1/2 szklanki wywaru, wsypuje posiekaną natkę pietruszki i wstawiam foremkę na 15 minut do lodówki. Potem wykładam połowę ryby w kawałkach małych wlewam bulion tyle żeby przykrył rybę i wstawiam ponownie do lodówki na 15 minut. Z marchewek za pomocą specjalnej małej foremki gwiazdka wycinam na całej długości długie gwiazdki. Układam w dwóch rzędach słupki gwiazdek, a pozostałą marchewkę kroję i dodaję też. Na marchewce wykładam odsączone pieczarki, kilka zostawiam do dekoracji. Zalewam bulionem i ponownie wstawiam do lodówki na 15 minut. Na pieczarki wykładam brokuł, potem wykładam resztę ryby, zalewam bulionem i znowu do lodówki. Jak mocno stężeje galareta wyjmuje ją z foremki, folię odrywam, dekoruję majonezem, ogórkiem, pieczarkami, natką, pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować