Wigilijne pierogi z kaszą perłową, podgrzybkami suszonymi, i dorszem. Polane przesmażona cebulka na maśle. Rozpływają się w ustach bo ciasto jest delikatne. Co roku pierogi są u mnie na Wigilii i nie wyobrażam sobie świąt bez nich.
Pierogi-sakiewki z kaszą, dorszem i grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Farsz:
Grzyby zalewam zimną wodą i odstawiam na noc. Na drugi dzień gotuję w tej samej wodzie do miękkości około 45 minut. Odcedzam i kroję nożem. Cebul kroję drobno i przesmażam na maśle klarowanym.
Kaszę gotuję według instrukcji. Filet z dorsza mielę maszynką do mięsa.
Do miski przekładam kaszę wystudzoną, grzyby, rybę, cebule, dodaję natkę pietruszki posiekaną, sól, pieprz i mieszam.
Ciasto na pierogi:
Do miski przesiewam mąkę, dodaj sól, gorącą wodę i olej. Mieszam widelcem. Jak ciasto przestygnie zagniatam rękoma. Odstawiam na 30 minut.
Na stolnicy podsypanej mąką wałkuje ciasto. Za pomocą talerzyka o średnicy 14 cm wycinam koła. Z tego przepisu wyszło 13 sakiewek. Na każde koło nakładam łyżkę farszu i sklejam na zakładkę na około. Ściskam palcami i okręcam sakiewkę. W garnku zagotowuje trzy litry wody i do gotującej wkładam sakiewki. Od zagotowania gotuję na wolnym ogniu 10 minut. Podaję z podsmażoną cebulką na maśle, natką i pieprzem czerwonym.
Komentarze