Galareta z warzywami i kurczakiem

4.51 (171 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Wiosenna galareta z warzywami i piersią z kurczaka. Delikatna z jajkiem które uwielbiam . Wielkanoc to obowiązkowo jajka spożywane w różnej postaci.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 3 jajka
    200 g kukurydzy z puszki
    150 g groszku mrożonego
    1 pierś z kurczaka
    5 marchewek dużych
    1/2 brokuła
    10 łyżeczek żelatyny
    sól
    1 por zielona
    1 kawałek selera
    natka pietruszki pęczek

    warstwa majonezowa:

    150 ml majonezu
    3 łyżki śmietany ukwaszonej 18 %
    2 łyżeczki żelatyny

    majonez do dekoracji wierzchu
Wystaw ocenę:

4.51 (171 ocen)

Zobacz również:

Galareta Jajko Przekąski

Galareta z warzywami i kurczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Marchew, seler, obieram, myje i przekładam do garnka, dodaje por i pierś z kurczaka, sól, dwa litry wody. Na wolnym ogniu gotuje wywar około 30 minut od zagotowania. Ostawiam do przestygnięcia. Jajka gotuję na twardo. Brokuł dziele na małe różyczki i wrzucam do gotującej wody posolonej, dodaję odrobinę cukru i gotuję dwie minuty bez przykrycia. Odcedzam i przelewam zimną wodą. W tej samej wodzie gotuję groszek bez przykrycia dosłownie dwie minuty, żeby nie stracił kolor.
    Z wywaru wyjmuje pierś, marchew, por i seler zjadam. Żelatynę namaczam w 1/2 szklance zimnej wody. Następnie podgrzewam wywar, odlewam półtora litra i rozpuszczam w nim żelatynę.
    Formę keksówkę o wymiarach 25x12 cm wykładam całą folią spożywczą. Z czterech marchewek wycinam na całej długości za pomocą małej foremki serca. Na dno keksówki układam plastry marchewki z których wcięłam serca. Wysypuje groszek, i zalewam wywarem tak żeby pokrył warzywa. Wstawiam na 10 minut do lodówki. Na groszek wysypuję kukurydzę, układam jajka wzdłuż, po bokach jaj układam marchewkowe serca, posypuję natką pietruszki pokrojoną. Zalewam wywarem żeby przykrył warzywa. Wstawiam na 10 minut do lodówki. Pierś z kurczaka kroję na plastry, układam na warzywach. Majonez i śmietanę mieszam, dodaję żelatynę rozpuszczoną w niewielkiej ilości wywaru i mieszam. Wylewam na pierś z kurczaka. Wstawiam na 10 minut do lodówki. Brokuł układam na warstwie majonezowej i zalewam wywarem tak żeby przykrył całość. Wstawiam na noc do lodówki. Przed podaniem dekoruję kwiatkiem z piątej marchewki, majonezem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować