Faszerowane bakłażanowe łódeczki

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Mięso z kaszą, bakłażanem, papryką i nutą pomidorów, zapieczone z mozzarellą i podane z aromatyczną natką to świetny pomysł na pełnowartościowe, sycące danie obiadowe. Faszerowane bakłażanowe łódeczki sprawdzą się znakomicie również w roli imprezowej przystawki.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • 3 bakłażany
    400g mięsa mielonego
    500ml passaty pomidorowej
    1 czerwona papryka
    3 ząbki czosnku
    1 cebula
    250g mozzarelli
    100g kaszy jaglanej
    1/2 pęczka natki z pietruszki
    3 łyżki oleju
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Faszerowane bakłażanowe łódeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bakłażany umyć, przekroić wzdłuż na pół i naciąć w poprzek miąższ tak aby nie uszkodzić skóry. Następnie bakłażany ułożyć na blaszce wysmarowanej olejem, skropić olejem, oprószyć solą i pieprzem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 30 minut. Po tym czasie wystudzić, wybrać za pomocą łyżki miąższ bakłażana i pokroić w kostkę.
  • 2. Kaszę jaglaną ugotować al dente w lekko osobnym wrzątku, a mozzarellę pokroić w plastry.
  • 3. Cebulę, czosnek drobno posiekać, zeszklić na oleju, dodać mięso mielone i chwilę smażyć. Następnie wlać passatę pomidorową oraz pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć na małym ogniu około 15 minut, co jakiś czas mieszając aż mięso będzie usmażone. Na końcu dodać kaszę, miąższ bakłażanów, doprawić do smaku solą i pieprzem.
  • 4. Korpusy bakłażanów wypełnić farszem, ułożyć plastry mozzarelli i zapiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15minut.
  • 5. Gotowe bakłażany podawać posypane posiekaną natką z pietruszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować