Faszerowane łódeczki z cukinii

4.42 (196 ocen)

  • Dla 6 osób

Cukinia w formie łódeczek , faszerowanych dużą ilością mięsa i pomidorów , z ziołami i tartym serem ..... mmmmmh .... pycha !

  • Dla 6 osób

Składniki:

  • 3 małe cukinie

    2 pomidory

    250-300g mięsa mielonego

    1 mała cebulka

    1 ząbek czosnku

    100g sera żółtego

    2 łyżki tartego parmezanu

    natka pietruszki

    sól , pieprz

    2 łyżeczki ziół prowansalskich

    tłuszcz do smażenia i do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

4.42 (196 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Faszerowane łódeczki z cukinii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łódeczki z cukinii 1. Cukinię myjemy , przekrawamy wzdłuż i delikatnie łyżeczką wyciągamy miąższ . Miąższ siekamy w kostkę i odkładamy do miski .

    Przekrojone , wydrążone cukinie układamy w wysmarowanej tłuszczem formie do zapiekania i delikatnie solimy .

    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy posiekaną cebulkę i posiekany czosnek . Dodajemy mięso mielone . Smażymy aż mięso będzie rumiane .

    Następnie dodajemy posiekaną cukinię i pokrojone pomidory . Dusimy 5 minut .

    Na końcu dodajemy natkę pietruszki , zioła i przyprawy oraz 1 łyżkę parmezanu . Mieszamy .

    Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze łódeczki . Całość posypujemy tartym żółtym serem i resztą parmezanu .

    Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190ºC i zapiekamy ok. 30 minut .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Mięso Pomidor

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować