Sycące zapiekanki to coś co uwielbiamy wszyscy, łatwo je przygotować i stanowią solidny posiłek z piekarnika. Ta ziemniaczana z mięsem mielonym , startym serem i przyprawami na pewno będzie Waszą ulubioną. Tania, pyszna i pożywna.
60 min
Dla 5 osób
Łatwy
Składniki:
½ kg mięsa mielonego z szynki
10-12 sztuk średnich ziemniaków
25 dag ulubionej mieszanki warzyw
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
2 cebule
1 szklanka śmietany 18%
2 jajka
20 dag żółtego sera np gouda
½ łyżeczki ostrej papryki,
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka przyprawy do ziemniaków
1 łyżka masła
olej rzepakowy do podsmażenia
sól i pieprz do smaku
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obrać, zalać wodą i podgotować na pół twardo, odcedzić wystudzić pokroić na grubsze plastry.
2.Cebulę obrać pokroić w kostkę zeszklić na łyżce oleju, dodać mięso i smażyć do chwili, aż zarumieni się, dodać mieszankę warzyw, wlać przecier pomidorowy, doprawić solą , pieprzem , suszonymi ziołami oraz ostrą papryką i wymieszać.
Smażyć do miękkości warzyw.
Naczynie żaroodporne wysmarować masłem, by składniki zapiekanki nie przywierały do jego ścianek. Na dnie poukładać warstwę ziemniaków tak aby plastry nachodziły na siebie, posypać przyprawą do ziemniaków, następnie wyłożyć warzywa z mięsem, i przykryć plastrami ziemniaków na zakładkę, znów oprószyć delikatnie przyprawą do ziemniaków.
Śmietanę wymieszać z jajkami oraz startym na tarce jarzynowej żółtym serem.
Doprawić pieprzem i szczyptą ostrej papryki.
Tak przygotowanym sosem zalać zapiekankę.
3.Naczynie wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 30-40 minut aż ziemniaki się lekko zrumienią. Podawać gorące.
Komentarze