Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami

4.55 (219 ocen)

Nieskomplikowana, prosta i szybka w przygotowaniu zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami. To świetny pomysł na codzienny obiad, zapiekanka jest pożywna, sycąca, a przy tym smaczna.

Składniki:

  • 400g makaronu
    500g mięsa mielonego
    200g pieczarek
    2 cebule
    3-4 ząbki czosnku
    200g startego żółtego sera
    Sól, pieprz
    Rozmaryn, tymianek, ostra papryka
    Oliwa
    Masło
    Bułka tarta
    200g śmietany
    1 jajko
Wystaw ocenę:

4.55 (219 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem łyżki masła.
  • 2. Cebulę posiekać i zarumienić lekko na oliwie, dodać pokrojone w plasterki pieczarki, wszystko wymieszać. Doprawić do smaku solą oraz pieprzem i smażyć razem jeszcze parę minut. Odstawić.
  • 3. Następnie na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć mięso. Gdy mięso nie będzie już surowe, dodać pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i po szczypcie przypraw.
  • 4. Do śmietany wbić jajko i dokładnie połączyć.
  • 5. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć na nie makaron, polać połową śmietany i posypać połową startego żółtego sera. Następnie wyłożyć mięso mielone i pieczarki. Całość polać resztą śmietany i posypać pozostałą częścią sera żółtego.
  • 6. Piec przez około 30 min. w temp.180 st. do momentu zrumienienia sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Mięso Pieczarki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Sprawdź też nasz przepis na cannelloni!

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować